Czy mogę dostać się do pliku Settings innego programu?

Odpowiedz Nowy wątek
2020-02-12 10:47
Moderator

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 29 minut temu

0

Mam dwa programy:

  1. Wtyczka do Worda, czyli dll z vsto
  2. Program exe zarejestrowany jako custom protocol

Program 1 potrzebuje informacji, które ma program 2. Program 1 może dać znać programowi 2, że potrzebuje tych informacji poprzez wywołanie polecenia custom protocol, metoda ta jednak nie daje nam możliwości zwrotu. Pomyślałam, że może wygodniej będzie, jeśli program 2 będzie zapisywał te informacje do pliku. Trzeba by więc ustalić jakiś plik, o którym wiedzą obie strony. Czy może to być plik Settings?

Pozostało 580 znaków

2020-02-12 10:51

Rejestracja: 11 miesięcy temu

Ostatnio: 38 minut temu

Lokalizacja: Miechów

0

Tak może to być plik i mało ważne jak go sobie nazwiesz, ważne żeby leżał w miejscu dostępnym dla obydwu programów.
Nie bardzo rozumiem o co tu pytasz: "Czy może to być plik Settings?"

Pozostało 580 znaków

2020-02-12 10:58
Moderator

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 29 minut temu

0

Chodzi mi o to, by nie tworzyć osobnego pliku, tylko w programie 2 dodać do Settings odpowiedni klucz, zapisywać go przez Settings.Default.Save().
Znalazłam w sumie wątek na StackOverflow, który chyba odpowiada na moje pytanie: https://stackoverflow.com/que[...]ttings-of-another-application
Na minus, że muszę podać ścieżkę do programu 2 na sztywno, bo nie siedzi on w tym samym folderze co program 1 (z resztą użytkownik może wybrać ścieżkę instalacji).

Pozostało 580 znaków

2020-02-12 11:01

Rejestracja: 11 miesięcy temu

Ostatnio: 38 minut temu

Lokalizacja: Miechów

0

Nie wiem co ty trzymasz w tym Settings, ale ja bym tego nie robił. Jest ryzyko, że z jakiegoś powodu drugi program pojedzie ci plik ustawień pierwszego co jest trochę słabe.

Pozostało 580 znaków

2020-02-12 11:05
Moderator

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 29 minut temu

0

Oba programy są pisane przeze mnie, więc ryzyko, że program 1 zrobi coś programowi 2 jest tylko wtedy, jeśli tak to napiszę :D
Program 1 ma tylko odczytać dane, nie będzie ich modyfikował.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0