Czy mogę użyć funkcji null w database?

Odpowiedz Nowy wątek
2019-06-19 18:22

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Witam,

Pisze pewien programik w c# XAML i posiadam w nim jedną listę, która ma mieć inne wartości po wybraniu np. magazynu,sklepu,towarów. Posiadam funkcję Database, która pomaga wrzucić obiekty z listy do listview. I teraz przed dodaniem nowych obiektów do listy tak jakby czyszczę sobie ją linijką: Database = null .Chciałbym zapytać się czy to dobry pomysł ? Bo słyszałem, że funkcji null nie można używać w c#.

Pozostało 580 znaków

2019-06-19 19:11

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 19 sekund temu

0

Witam,

Może pokaż jakiś kod bo nie wiem o co Ci chodzi? Generalnie w WPF (najlepiej z MVVM) powinieneś odseparować to co chcesz wyświetlić od formy, nie wiem o jakim database null ty mówisz.

Pozdrawiam,

mr-owl

Pozostało 580 znaków

2019-06-19 19:16

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Dodaje sobie na początku obiekty do listy :
``public void SetObject(IteamSklep iteam)
{
ShowList = new List<iteamsklep>();
ShowList.Add(iteam);
ShowList.Add(iteam);
ShowList.Add(iteam);
DataContext = this;
}
"
I w wpf lista już mi się wyświetla z tymi trzema obiektami w liście. Teraz jak nacisnę inny przycisk np. sklepu to chce żeby lista się wymazała i z sql pobrała obiekty tylko związane ze sklepem na którym jestem zalogowany. Teraz aby zmazać obiekty z listy i zastąpić je innymi obiektami wykonuje taką funkcje:

``
private void SklepyButton(object sender, RoutedEventArgs e)
{
DataContext = null;
Sklep.SetSklep();
}
"

To działa, ale czy ten null niczego nie będzie psuł np. po wciśnięciu n-ty raz. Wysyp pamięci etc?

Pozostało 580 znaków

2019-06-19 19:37

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 19 sekund temu

0
Bialas95 napisał(a):

Dodaje sobie na początku obiekty do listy :
``public void SetObject(IteamSklep iteam)
{
ShowList = new List<iteamsklep>();
ShowList.Add(iteam);
ShowList.Add(iteam);
ShowList.Add(iteam);
DataContext = this;
}
"
I w wpf lista już mi się wyświetla z tymi trzema obiektami w liście. Teraz jak nacisnę inny przycisk np. sklepu to chce żeby lista się wymazała i z sql pobrała obiekty tylko związane ze sklepem na którym jestem zalogowany. Teraz aby zmazać obiekty z listy i zastąpić je innymi obiektami wykonuje taką funkcje:

``
private void SklepyButton(object sender, RoutedEventArgs e)
{
DataContext = null;
Sklep.SetSklep();
}
"

To działa, ale czy ten null niczego nie będzie psuł np. po wciśnięciu n-ty raz. Wysyp pamięci etc?

Chyba nie bardzo rozumiesz co się dzieje jak robisz "DataContext = null;" tutaj powinieneś przypisać cały ViewModel a później z widoku sobie wybierać coś z ObservableCollection. Wieczorem mogę przygotować Ci jakiś przykład jak to ugryźć.

Pozdrawiam,

mr-owl

Pozostało 580 znaków

2019-06-19 19:52

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Ok, dziękuję i czekam :)

Pozostało 580 znaków

2019-06-19 21:06

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 19 sekund temu

Witam,

Zobacz przykład spod FourProgrammersDotNetExamples.

Pozdrawiam

mr-owl

Pozostało 580 znaków

2019-06-20 10:44

Rejestracja: 1 rok temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Dziękuję za pomoc.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0