logowanie wielu uzytkownikow

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-18 09:03
ste
0

Hej.

Mam problem ( jak zwykle ;-) ). Otóż mam zrobione logowanie w poprzez Membership w asp.net.
Teraz mam problem jak zrobić jedną rzecz. Otóż mam bazę danych z użytkownikami. W niej jest tabela z nazwą bazy danych z której powinna korzystać.
Teraz jak zrobić żeby po zalogowaniu user miał dostęp tylko do swojej bazy? Jak ogarnąć connection stringi żeby z automatu łapały nazwę bazy danych? Bo w projekcie oczywiście mam parę gridview, detaillist itp.
Jak to wszystko zgrać? :-)
Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 12:57
1
ste napisał(a)

Otóż mam bazę danych z użytkownikami. W niej jest tabela z nazwą bazy danych z której powinna korzystać.
Teraz jak zrobić żeby po zalogowaniu user miał dostęp tylko do swojej bazy?

WTF? Baza per użytkownik? Po co tak?


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 13:13
ste
0
somekind napisał(a)

WTF? Baza per użytkownik? Po co tak?

User'ami będą administratorzy stron.
Obecnie mam problem z zamianą connectionstring w asp.
Dokładnie mam coś takiego w .cs

 string connectionString1 = "Data Source=host;Initial Catalog="+name.ToString()+";Integrated Security=True";

I chcę to wrzucić do .aspx:

 <asp:SqlDataSource ID="SqlDataSource2" runat="server" 
 
        ConnectionString="<%$ ConnectionStrings:1sp00ConnectionString %>" 

Czyli zamiast 1sp00ConnectionString chcę mieć mojego connection stringa, bo dla każdej bazy danych będzie inny, bo będzie inna jej nazwa.

Nie zamotałem?

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 14:39
1

A nie możesz tego załatwić odpowiednimi uprawnieniami? Definiujesz w SQL-u DEFAULT DATABASE dla każdego usera i wtedy w ConenctStringu nie musisz podawać bazy.

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 15:18
ste

Możesz trochę więcej napisać na ten temat?

edit

Ok. Działa.

Zrobiłem tak. Wyrzuciłem z aspx całą linię związaną z connectionstring, a do .cs dodałem

SqlDataSource2.ConnectionString = connectionString1; 

Dzięki za pomoc!

edytowany 1x, ostatnio: ste, 2011-08-19 10:18

Pozostało 580 znaków

2011-08-19 10:32
1

Do składania conn str możesz użyć klasy http://msdn.microsoft.com/en-[...]lconnectionstringbuilder.aspx

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0