logowanie wielu uzytkownikow

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-18 09:03
ste
0

Hej.

Mam problem ( jak zwykle ;-) ). Otóż mam zrobione logowanie w poprzez Membership w asp.net.
Teraz mam problem jak zrobić jedną rzecz. Otóż mam bazę danych z użytkownikami. W niej jest tabela z nazwą bazy danych z której powinna korzystać.
Teraz jak zrobić żeby po zalogowaniu user miał dostęp tylko do swojej bazy? Jak ogarnąć connection stringi żeby z automatu łapały nazwę bazy danych? Bo w projekcie oczywiście mam parę gridview, detaillist itp.
Jak to wszystko zgrać? :-)
Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 12:57
1
ste napisał(a)

Otóż mam bazę danych z użytkownikami. W niej jest tabela z nazwą bazy danych z której powinna korzystać.
Teraz jak zrobić żeby po zalogowaniu user miał dostęp tylko do swojej bazy?

WTF? Baza per użytkownik? Po co tak?

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 13:13
ste
0
somekind napisał(a)

WTF? Baza per użytkownik? Po co tak?

User'ami będą administratorzy stron.
Obecnie mam problem z zamianą connectionstring w asp.
Dokładnie mam coś takiego w .cs

 string connectionString1 = "Data Source=host;Initial Catalog="+name.ToString()+";Integrated Security=True";

I chcę to wrzucić do .aspx:

 <asp:SqlDataSource ID="SqlDataSource2" runat="server" 
 
        ConnectionString="<%$ ConnectionStrings:1sp00ConnectionString %>" 

Czyli zamiast 1sp00ConnectionString chcę mieć mojego connection stringa, bo dla każdej bazy danych będzie inny, bo będzie inna jej nazwa.

Nie zamotałem?

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 14:39
1

A nie możesz tego załatwić odpowiednimi uprawnieniami? Definiujesz w SQL-u DEFAULT DATABASE dla każdego usera i wtedy w ConenctStringu nie musisz podawać bazy.

Pozostało 580 znaków

2011-08-18 15:18
ste

Możesz trochę więcej napisać na ten temat?

edit

Ok. Działa.

Zrobiłem tak. Wyrzuciłem z aspx całą linię związaną z connectionstring, a do .cs dodałem

SqlDataSource2.ConnectionString = connectionString1; 

Dzięki za pomoc!

edytowany 1x, ostatnio: ste, 2011-08-19 10:18

Pozostało 580 znaków

2011-08-19 10:32
1

Do składania conn str możesz użyć klasy http://msdn.microsoft.com/en-[...]lconnectionstringbuilder.aspx

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0