Odczyt zainstalowanej pamieci RAM

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-02 10:10

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Witajcie. Jak zrobić, aby w lablu wyświetlała się ilość pamięci RAM w GB i MB. Chodzi oto, że jak ktoś ma 2GB RAMu, żeby wyświetlał 2.00GB. Natomiast jak ktoś ma 512MB RAMu to ma wyświetlać 512MB.

Pozostało 580 znaków

2011-07-02 10:22
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

0

Nie da się.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2011-07-02 10:25

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

A żeby tylko pokazywał w GB pamięć ram?

Pozostało 580 znaków

msm
2011-07-02 11:05
msm
Administrator

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

@somekind - (prawie) wszystko się da. Żeby było śmieszniej, gotowiec za pomocą winApi :]

    struct MEMORYSTATUS
    {
        public int dwLength;
        public uint dwMemoryLoad;
        public uint dwTotalPhys;
        public uint dwAvailPhys;
        public uint dwTotalPageFile;
        public uint dwAvailPageFile;
        public uint dwTotalVirtual;
        public uint dwAvailVirtual;
    }

    class ApiInterop
    {
        [DllImport("kernel32.dll")]
        public static extern void GlobalMemoryStatus(out MEMORYSTATUS buffer);
    }

    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            MEMORYSTATUS memory = new MEMORYSTATUS();
            memory.dwLength = Marshal.SizeOf(memory);
            ApiInterop.GlobalMemoryStatus(out memory);

            foreach (var field in memory.GetType().GetFields())
            {
                Console.WriteLine(field.Name + " : " + field.GetValue(memory));
            }

            Console.ReadKey(true);
        }
    }

Przypisanie do label.Text jest za trudne i nie umiem więc wypisałem na konsoli :(

edytowany 1x, ostatnio: msm, 2011-07-02 11:06
Wolałem temu śmierdzącemu leniowi napisać, że się nie da, niż żeby ciągle pisał, że podany na tacy kod nie działa, jak w kliku innych wątkach. - somekind 2011-07-03 00:22

Pozostało 580 znaków

2011-07-02 11:18
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Wrocław

0
oggr napisał(a)

Chodzi oto, że jak ktoś ma 2GB RAMu, żeby wyświetlał 2.00GB.

Czyli, aby kłamał, tak?
2*1024 MB=2048 MB
Ale skoro dla ciebie 1 GB to 1000 MB...
Jeżeli już miałby tak wyświetlać, to 2048 MB = 2.048 GB ≈ 2.05 GB


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2011-07-02 11:20
Że co? W który momencie napisał, że dla niego 1GB to 1000MB? 2GB to to samo co 2.00GB :). - Rev 2011-07-02 14:47
Już nie wspominając że 1GB to jest 1000MB -> http://en.wikipedia.org/wiki/SI_prefix - msm 2011-07-02 15:56

Pozostało 580 znaków

2011-07-02 16:07

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Dobra ludzie jak jesteście tacy mądrzy to sobie kliknijcie prawym klawiszem na komputer i właściwości. A tam radze przetrzeć sobie ekran jak nie widzi co jest napisane. Pisze zazwyczaj: 1,00GB; 2,00; 4,00. Zależy od ilości pamięci RAM.

Pozostało 580 znaków

msm
2011-07-02 16:22
msm
Administrator

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

0

Dobra ludzie jak jesteście tacy mądrzy to sobie kliknijcie prawym klawiszem na komputer i właściwości. A tam radze przetrzeć sobie ekran jak nie widzi co jest napisane. Pisze zazwyczaj: 1,00GB; 2,00; 4,00. Zależy od ilości pamięci RAM.

Pisze źle, chyba że naprawdę ktoś ma 1 GB / 2 GB / 4 GB RAM (a takich nie ma). Zresztą nie ma się o co gorączkować, spokojnie...

Pozostało 580 znaków

kr0nos
2011-07-03 08:39
kr0nos
1

Proszę się nie wymądrzać.
Wg prawidłowej nomenklatury
GB (gigabajt) = 1000^3 bajtów
GiB (gibibajt) = 1024^4 bajtów

więc może zanim się do kogoś przyczepicie, że się "nie zna", warto zweryfikować swoją wiedzę.

Pozostało 580 znaków

2011-07-03 09:43

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Nigdy w żadnym Windows nie widziałem oznaczenia Mib, GiB itd - jest MB, GB i to liczony jako 1024 a nie 1000. Tak niestety jest.

Pozostało 580 znaków

2011-07-03 15:00
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 1 godzina temu

Lokalizacja: Wrocław

1

Bo nikt tych pojebanych bibajtów nie używa, z wyjątkiem fetyszystów próbujących nieudolnie od kilkunastu lat wprowadzić to nazewnictwo.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Używają, używają w debilnych programoach P2P... - xeo545x39 2011-07-03 16:00

Pozostało 580 znaków

kr0nos
2011-07-03 17:35
kr0nos
0

Nie nikt, bo gdzieniegdzie te jednostki są wykorzystywane. Bardziej chodzi mi to, żeby być rzeczowym, a nie czepiać się tego, że dla kogoś 1 GB = 1000 MB, bo z punktu formalnego, to prawda.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0