Forma do TapPage

Odpowiedz Nowy wątek
2007-05-11 13:03
C#p
0

Witam

Mam taki problem , stworzyłem sobie Formę z różnymi kontrolkami i między innymi z przyciskiem który pokazuje dialog drukuj.Wszystko jest na jednym panelu. Teraz chcę aby cała forma została wyświetlona nie jako forma tylko jako strona "TABCONTROL". Wymyśliłem sobie że dodam item o nazwie formy oraz powyższy panel. Cały ten tabControl jest w jeszcze innej formie którą co ważne wywołuje z formy głównej za pomocą ShowDialog.

I może to nie jest zbyt piękne rozwiązanie ale prawie wszystko działa tzn. prawie bo kiedy klikne przycisk drukuj , owszem pokazuje mi sie dialog ale gdy go zamkne zostaje też zamkniete okno z tabcontrolem!! dlaczego ? i jak to naprawić nie mając dostępu do tejże formy, no i może zna ktoś lepsze rozwiązanie ?

Pozostało 580 znaków

2007-05-11 15:05
C#n
0

Przepraszam , problem rozwiązał się sam ... jednak nadal był bym ciekaw jeśli ktoś zna ciekawszy sposób na zamiane formy na tabPage.

Pozostało 580 znaków

2008-09-29 19:47
lamus
0

podbijam,bo tez nie wiem jak sobie z tym poradzic (zmienic forme na strone w tabcontrol). Rozwiazania w 1 poscie niezbyt rozumiem a dokładnie "Wymyśliłem sobie że dodam item o nazwie formy oraz powyższy panel". I czy jest mozliwosc zeby to moja zrobiona forme wrzucic do tabcontrola nie tworzac nowej formy ??

Pozostało 580 znaków

2008-10-01 14:13
0

W takiej sytuacji należałoby sobie stworzyć własną kontrolkę (User Control) z całą zawartością i w zależności od potrzeb umieszczać ją albo na formie, albo na TabPage.

Pozostało 580 znaków

2008-10-01 18:34
0

Forma jest kontenerem na kontrolki. Tak samo TabPage TabControl-a. Albo można umieścić kontrolki w jednym albo w drugim. Ale nie można zrobić czegoś takiego, żeby umieścić formę w TabPage. No bo jak to by miało wyglądać? Standardowo do osadzania zespołu kontrolek jest tak jak tutaj poprzednk napisał np. UserControl.

http://msdn.microsoft.com/en-[...]indows.forms.usercontrol.aspx

A że UserControl to też kontrolka (! ;)) to można ją umieszczać na formatce, TabPage albo nawet na innym kontenerze np. UserControl bo czemu nie.


Pozostało 580 znaków

2008-10-01 22:58
lamus
0

w sumie problem rozwiazalem najlatwiejszym sposobem z mozliwych . Powiekszylem tabcontrol na formie i przeciagnalem wszystkie kontrolki na tabcontrol potem dock = fill , zmiana tla i dziala. Szkoda ze nie da sie jakos zmienic koloru tych zakladek na gorze albo obramowania.

Pozostało 580 znaków

2008-10-02 10:52
0

Też się da ;):

http://www.c-sharpcorner.com/[...]321PM/GradientTabcontrol.aspx


Pozostało 580 znaków

2008-10-02 12:43
0

Zainteresuj sie WPF. Bedziesz mial niemal nieograniczona mozliwosc zmiany wygladu aplikacji.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0