Krzaki w MySQL5

0

Czesc !

W mojej wersji MySQL 5 po zaladowaniu danych do bazy sa krzaki, probowalem juz roznych rzeczy :

  1. probowalem w PHP (napisalem skrypt) przekonwertowac dany typ kodowania na polski za pomoca funkcji iconv - pod Linuxem dziala od razu a tu nie...
  2. ponownie w skrypcie wpisywalem tak $ruery= mysql_query('SET NAMES 'cp1250'')
    pozniej probowalem odczytac za pomoca funkcji mysql_client_encoding() kodowanie z bazy i nic dalej to samo latin1

Nic nie dziala, o co chodzi dlaczego nie moge w bazie zmienic kodowania.... co Ja zle robie, pomozcie !!!

0

Hmm... A jesteś pewny, że iconv masz zainstalowane? Z tego co pamiętam, to wymaga dodatkowego modułu. Swoją drogą do czego używasz kodowania cp?

0

zainstalowane moduly iconv, pierwsze slysze, cp- to kodowanie (np cp1250, cp852), odpowiada WINDOWS-1250.....

0

No cóż, jeśli chodzi o to iconv, to wiem jedno - na moim serwie to nie działało i musiałem kombinować inaczej, żeby zrobić sobie zamianę kodowania (są dostępne całkiem potężne klasy w PHP do tego).

0
matek napisał(a)

Krzaki w MySQL5

zainstalowane moduly iconv, pierwsze slysze, cp- to kodowanie (np cp1250, cp852), odpowiada WINDOWS-1250.....

ciesz się że nie kaczki

php musi być skompilowany z bibliotekami iconv żebyś miał takie funkcje jak np iconv ;) a pierwsze słyszysz pewno dlatego że zawsze byłeś zwykły user i nigdy nie pytałeś "jak to działa"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0