Krzaki w różnych miejscach strony

0

Co to?

46c6e2fc93.png

Albo to?

95a025a762.png

Nic nie robiłem z moimi fontami, przeglądarką czy jakimikolwiek ustawieniami. Mam wrażenie, że co najmniej kilka dni temu działało.

0

Znowu moja wina -.-"

Ja to widuje co jakiś czas, często gdy strona niepoprawnie się załaduje.

0

W przeciągu kilku ostatnich dni nie było dokonywanych żadnych zmian w kodzie.

1

na windows phone ciagle tak widze

0

Hmmm, jakiś pomysł dlaczego tak może się dziać?

1
Endrju napisał(a):

46c6e2fc93.png
To unicodowy znak , hex: E2 80 A2

Endrju napisał(a):

95a025a762.png
To unicodowy znak , hex: E2 96 BC

Widać Twoja przeglądarka nie umie ich wyświetlić albo nie masz unicodowych fontów.

0

Nie sądzę.

Tutaj w Twoim poście widzę je normalnie. Mogę je też skopiować z Twojego postu i wkleić do źródła strony - wtedy wyświetla się normalnie. Czyli zarówno przeglądarka jak i fonty są ok.
95314f5a30.png

A normalnie jest tak:
5ee85602d3.png

2

nieaktualne, patrz niżej
Może dlatego że mamy

Content-Type: text/html
Zamiast:
Content-Type: text/html; charset=utf-8

(od tego mamy <meta charset="utf-8" />, ale może z jakiegoś powodu nie wchodzi?)

@Endrju @spartanPAGE
Może ktoś z was sprawdzić co (w momencie wystąpienia błędu) pisze na konsoli:

console.log(document.inputEncoding)

i/lub

console.log(document.charset)

?

Btw. jaka przeglądarka (jeśli by sie udało zreprodukować to by było dużo prościej)?

2

Aktualizacja
W sumie to znaki sprawiające problemy znajdują się w CSS a nie HTML .
Po przyjrzeniu się...

@Adam Boduch
http://static.4programmers.net/module/microblog/template/css/microblog.css

@charset "CP852";
#page-header{display:none;}
...

Mamy winnego, dokładnie to sie dzieje (.css encodowany w utf traktowany jako CP852)

Swoją drogą, to mimo wszystko bug przeglądarki, bo kolejność przy wybieraniu encodingu css to:

  • Charset z Content-Type z HTTP.
  • BOM jeśli jest
  • Charset jeśli jest
  • Utf8 jako wartość domyślna (przy czym niektóre przeglądarki "wiedzą lepiej")
0

@msm: obie zwrócone wartości to UTF-8. Chromium 40.0.2214.111.

W forum.css jest tak samo.

Dlaczego bug? Przecież nie ma ani content-type ani BOM, więc brany jest charset. Ustawiony jest na CP852 no to taki jest używany. Za to HTML ma mieć UTF-8 i sumarycznie robią się krzaki.

1

Potwierdzam. Na Windows Phone widzę pełno takich "OCo" ale w poście @Marooneda wyświetlają się prawidłowo.

2

@msm: dzięki za analizę. Nie dodawałem tego charset, ale najwyraźniej sam parser SASS dodał. Już poprawiam...

0

Na mikroblogu jest dobrze, na forum dalej źle (plik forum.css).

2

Poprawiłem :) Dzięki za zwrócenie uwagi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1