[MySQL] problem z importem bazy

0

witam

utworzylem baze i z zewnatrznego pliku sql chce importowac tabele

CREATE TABLE `dyskusja` (

`id` int( 3 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
`id_dyskusji` int( 3 ) NOT NULL default '0',
`tytul` varchar( 100 ) NOT NULL default '',
`tresc` text NOT NULL ,
`osoba` varchar( 20 ) NOT NULL default '',
`czas` varchar( 20 ) NOT NULL default '',
`timestamp` timestamp NOT NULL default CURRENT_TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP ,
PRIMARY KEY ( `id` ) 
) ENGINE = MYISAM DEFAULT CHARSET = latin2 AUTO_INCREMENT =37 

zwraca mi komunikat

#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'CURRENT_TIMESTAMP on update CURRENT_TIMESTAMP,
  PRIMARY KEY  (`' w linii 26 

jesli wyrzuce linijke z polem TIMESTAMP to wyrzucxa mi:

1064 - Something is wrong in your syntax obok ') ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=37' w linii 27

probowalem juz to robic na starszej i nowszej (w stosunku do tej z ktorej eksportowalem baze) wersji phpmyadmin. co jest grane?? jak to zaimportowac

prosze o pomoc

0

Heh, wersja phpMyAdmin nie ma tu nic do rzeczy. Jak się ma różnica wersji bazy MySQL?

0

hmmm

moze faktycznie wersja SQL

baza z ktorej eksportuje - 4.1.13-standard-log

importortowac chce na 4.0.23

0

A no widzisz :) Czyli musisz sprawdzić co z tego, co tam używasz jest nierozumiane przez starszą wersję MySQL.

0
soska66 napisał(a)

timestamp` timestamp NOT NULL default CURRENT_TIMESTAMP ON UPDATE CURRENT_TIMESTAMP` Stara wersja MySQLa nie ma triggerow. W nowszej wprowadzili cos a'la triggers, i to wlasnie jest to, zamien to na timestamp timestamp NOT NULLPowinno byc dobrze ;)

0

usunalem

teraz mam cos takiego

#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=37

a na nowej wersji mysql tez za bardzo nie smiga

0

) TYPE = MYISAM AUTO_INCREMENT =37
Ta, zapomnialem ze deklaracje typu tabel tez sie troszke zmienily :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1