[MySQL] istnienie bazy

Odpowiedz Nowy wątek
2003-02-07 13:41
0

Jak można sprawdzić, czy dany serwer obsługuje bazy MyQSL (tak jak dla php polecenie PHPINFO(); - czy istnieje coś podobnego dla MySQL ??


Pozostało 580 znaków

2003-02-07 13:53
0

mysql_connect("localhost", "niby_user", "niby_haslo") or die("Jest MySql!");

jeśli serwer wyświetli, że nie ma funkcji mysql_connect - to mie ma MySql, a jeśli jest to wyświetli "Jest MySql" i oczywiście błąd połączenia ;)


Powodzenia! No comments, yet!

Pozostało 580 znaków

2003-02-07 14:10
0

A w ogóle to gdzie mam to wszystko wpisać ? W pliku htm, PHP, czy w delphi prog zrobic?


Pozostało 580 znaków

2003-02-07 15:10
0

w pliku php


"When the truth walks away,
everybody stays,
cause the truth about the world is that crime does pay" - The Offspring

Pozostało 580 znaków

2003-02-07 16:40
0

Wywala:

<font color="red">Fatal error: Call to undefined function: mysql_connect() in /opt/detox/test.php on line 5</span>

Czyli nie mam bazy?


Pozostało 580 znaków

2003-02-07 16:54
0

Wywala:

<font color="red">Fatal error: Call to undefined function: mysql_connect() in /opt/detox/test.php on line 5</span>

Czyli nie mam bazy?

dokładnie - nie masz :(


Powodzenia! No comments, yet!

Pozostało 580 znaków

2003-02-07 16:54
0

Wyglada na to, ze Twoj PHP nie obsluguje funkcji MySQL (sic!). Moze nie jest wkompilowany odpowiedni modul?

Pozostało 580 znaków

2003-02-12 19:12
0

To ci odpowie co jest na serwerze a czego nie ma:


Pozdrowienia Chodek ;)

Pozostało 580 znaków

2003-02-14 21:11
Mac
0

Wyglada na to, ze Twoj PHP nie obsluguje funkcji MySQL (sic!). Moze nie jest wkompilowany odpowiedni modul?

Na to wygląda, a jeżeli chodzi o sprawdzenie czy jest mysql to wystarczy wpisać:


i tam jest "zakładka" Mysql i tam masz wszytko o mysql, a jeżeli nie masz takiej "zakładki", a lbo jest wartość enabled ustawiona na disabled, to znaczy, że nie ma mysql, a jeżeli o pomysł z mysql_connect to polecam dać:

@mysql_connect();

zamiast:

mysql_connect();

ponieważ w pierwszym przypadku tak jak to jest u Detox-a nie jest wkompilowany do php moduł mysql-a. :)


I root you...

Ostatnio zmodyfikowany: 01-01-1970 0:00 przez root

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0