[SQL] CLIENT_ENCODING w PostgreSQL

0

wyciagam dane z postgresowej bazy w ktorej kodowanie jest ustawione na unicode...
w wyniku potrzebuje iso-8859-2 do zaytania dodaje SET CLIENT_ENCODING TO LATIN2 ale niestety gubi mi polskie znaki... wie ktos jak sobie z tym poradzic [???]

0

moze problem nie lezy tyle po stronie postgre'sa(bo wlasnie tak ustawia sie kodowanie od strony klienta) co po stronie kodowania jakie masz ustawione na swojej stronie?

0

mam:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

PS
ale nie wyswietla krzakow tylko oprocz 'ó' w ogóle nie wyswietla polskich znakow :/

0

ok to pozostaje jedno pytanie jaka wersje postgresql posiadasz do wersji 7.1 wlacznie automatyczna translacja pomiedzy unicode a innymi rodzajami kodowania nie byla domyslnie wlaczona.

0

PostgreSQL 7.3.2


to jak są jakieś propozycje ??
a może można jakoś z poziomu PHP to przekonwertować ??

0

normalnie to powinno dzialac u mnie konwersja przebiegala bez problemu chociaz nie widze sensu zebys unicode uzywal skoro i tak korzystasz z iso-8859-2 to czemu bazy nie stworzysz z takim zestawem znakow?

0

nie moge, jest to czesc duzej bazy pewnej firmy, mam dostep tylko do kilku tabel, nie moge tam zmienic kodowanie... :-/

0

no to zmien kodowanie strony na UTF-8 ;)

0
Maker napisał(a)

no to zmien kodowanie strony na UTF-8 ;)

sprawdzalem to na początku - nie zadziałało

teraz troche pokombinowałem i działa jeżeli jest tak:
charset strony: iso-8859-2
przy wyciaganiu z Postgresa: SET CLIENT_ENCODING TO LATIN1;
działa ale nie wiem czemu, jak dam LATIN2 to pojawiają sie krzaki [???]

0

teraz napotkałem na taki problem:
Warning: pg_query(): Query failed: ERROR: Unicode >= 0x10000 is not supported
a zapytanie wyglada mniej wiecej tak:

SET CLIENT_ENCODING TO LATIN1;
SELECT * FROM klient, klient_status
             WHERE klient.id_klient=klient_status.id_klient
             AND miasto LIKE '%Gdańsk%'
            ORDER BY klient.id_klient DESC

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1