[sql] problem z datą

0

tak wyglada moja tabela:

Create table OSOBA (
	id Number NOT NULL ,
	PESEL Number NOT NULL  UNIQUE  Constraint check_pes Check (length(PESEL)=11 ) ,
	imie Varchar2 (30) NOT NULL ,
	nazwisko Varchar2 (30) NOT NULL ,
	data_ur Date,
	adres Varchar2 (30) NOT NULL ,
	telefon Number,
 Constraint pk_OSOBA primary key (id) 
) 

Mój problem jest następujący: chcę dodać ograniczenie CHECK dla kolumny data_ur, tak aby wpisana data była zawsze mniejsza niż aktualna.

Bardzo proszę o pomoc.

0

no to może chociaż ktoś mi powie jak to zrobić żeby sama godzina mieściła się w przedziale od 8 do 15 ??

0

a moze napisz jaka to baza?
ogolnie np w oracle, SYSDATE zwraca aktualna date, wiec w contraincie porownaj daty za pomoca < > =.

0

tak oracle 10g. Jeszcze bym prosił kogoś o odpowiedź na moje drugie pytanie :)

0
johann napisał(a)

tak oracle 10g. Jeszcze bym prosił kogoś o odpowiedź na moje drugie pytanie :)

To ja w odpowiedzi rzucę sznurek ;) http://www.techonthenet.com/oracle/functions/to_char.php

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1