problem z działaniem SQL Server 2014 Management Studio

0

Witam
jakiś czas temu zacząłem robić kurs z SQL'a. Pobrałem i zainstalowałem program (na końcu wszystko Succeeded), utworzyłem bazę, na jej podstawie zrobiłem restore z pliku .bak który jest udostępniony przez prowadzącego kurs.Początkowo było ok aczkolwiek po kilkunastu razach uruchomienia programu trzeba było za każdym razem zrobić Restore. Obecnie pomimo Restore program nie chce się wiązać z żadną tabelą bazy, nie sugeruje nazwy a po wpisaniu całej nazwy po " select * from ......" wywala błąd. Próbowałem przeinstalować program i nic, poszedłem nawet hardkorowo i przeinstalowałem system, też nie pomogło. Co może być nie tak? Proszę o pomoc/sugestie

0

a możesz się połączyć z tą bazą z innego programu? np z IDE? Może sobie uszkodziłeś ten plik .bak, pobierz go jeszcze raz

0

Opisałeś symptomy ale żadnych szczegółów:

Początkowo było ok aczkolwiek po kilkunastu razach uruchomienia programu trzeba było za każdym razem zrobić Restore.

Dlaczego restore tylko pomagał?

Restore program nie chce się wiązać z żadną tabelą bazy

Wsensie łączyć? Jakiej autoryzacji używasz?

nie sugeruje nazwy a po wpisaniu całej nazwy po " select * from ......" wywala błąd

Może warto się upewnić czy jest włączone, ale o odświeżyć cache intelisense https://www.mytecbits.com/microsoft/sql-server/troubleshoot-intellisense-in-ssms

Jaki błąd

0
obscurity napisał(a):

a możesz się połączyć z tą bazą z innego programu? np z IDE? Może sobie uszkodziłeś ten plik .bak, pobierz go jeszcze raz
Nie pomogło

Panczo napisał(a):

Opisałeś symptomy ale żadnych szczegółów:

Początkowo było ok aczkolwiek po kilkunastu razach uruchomienia programu trzeba było za każdym razem zrobić Restore.

Dlaczego restore tylko pomagał?

Restore program nie chce się wiązać z żadną tabelą bazy

Wsensie łączyć? Jakiej autoryzacji używasz?

nie sugeruje nazwy a po wpisaniu całej nazwy po " select * from ......" wywala błąd

Może warto się upewnić czy jest włączone, ale o odświeżyć cache intelisense https://www.mytecbits.com/microsoft/sql-server/troubleshoot-intellisense-in-ssms

Jaki błąd

Autoryzacja Windows'a
Intelisense jest włączone
Błąd "Msg 208, Level 16, State 1, Line 1
Invalid object name 'HumanResources.Employee'."
Pomimo tego, że gdy rozwijam Database-Tables ta tablica tam jest
Dziękuję za zainteresowanie tematem

0

Jakie collation bazy i serwera?
Jakie uprawnienia na bazie ma użytkownik windowsa?

0
Panczo napisał(a):

Jakie collation bazy i serwera?
Jakie uprawnienia na bazie ma użytkownik windowsa?

Uprawnienia full administratorskie. Jak sprawdzić Collation?

0

SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS - baza
Serwer ReportServer$SQLEXPRESS collation Latin1_General_CI_AS_KS_WS

3

Jeśli widzisz listę baz danych w takim drzewie po lewej stronie, to rozwiń ją i na jakiejś tabeli kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz Select top 100 Otworzy się nowe okienko i tam będziesz miał przykład zapytania.
Jeśli to zadziała to zwróć uwagę na poziomy w zapytaniu. Będziesz miał zapewne:
Select top 100 * from tabela A nie
Select top 100 * from Baza.tabela w okienku chyba po prawej na dole będzie informacja, że już jest podłączonych do bazy np. localhost.Baza

2

W management studio u góry w toolbarze jest drop down z listą baz do wyboru. Upewnij się że masz wybrana twoja bazę (chyba adventure works z tego co kojarzę) lub używaj use database <nazwa-bazy> w zapytaniach.

screenshot-20230815085010.png

0
markone_dev napisał(a):

W management studio u góry w toolbarze jest drop down z listą baz do wyboru. Upewnij się że masz wybrana twoja bazę (chyba adventure works z tego co kojarzę) lub używaj use database <nazwa-bazy> w zapytaniach.

i chyba o to chodziło :) Serdecznie dziękuję markone_dev

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1