SQL Server Management Studio 2008 - Hasło

0

Witam, czy jest możliwość przypomnienia hasła w tym programie tego podawanego przy instalacji ? Czyli hasła do usera ?
Już dawno instalowałem ten program zawsze używałem autoryzacji bez hasła i mnie wpuszczał ale teraz robię pewne operacje gdzie potrzebne mi jest właśnie hasło autoryzacyjne login mam ale hasło zapomniałem z tego co pamiętam chyba hasło musiało mieć zabezpieczenie że 1 litera wielka itp i pewnie jakieś wpisałem i nie mogę sobie go przypomnieć.

0

Zresetować hasło możesz bez kłopotu, istnieje taka fajna strona jak "google.com" gdzie znajdziesz odpowiedzi na dużo swoich pytań. Naprawdę radzę Ci się z nią zapoznać, bardzo przydatna, używam jej cały czas. Jeżeli jednak musisz odzyskać, to pewnie da się jakoś wyciągnąć z "C:\Documents and Settings<userName>\Application Data\Microsoft\Microsoft SQL Server\100\Tools\Shell\SqlStudio.bin", najprawdopodobniej jest to zaszyfrowane od hasła do konta użytkownika.

0

Ani w tej ścieżce którą przemądrzały panie podałeś nie mam pliku SqlStudio.bin ani w całym komputerze.
Jak zresetować hasło dalej nie wiem. Niestety nie umiem obsługiwać google gdyż pierwszy raz o czymś takim słyszę.

0

Zaloguj się przez autoryzację Windowsa i wtedy możesz zmienić hasło dla każdego usera.

0
sephirot8608 napisał(a)

Zaloguj się przez autoryzację Windowsa i wtedy możesz zmienić hasło dla każdego usera.

ok a powiesz mi w tedy w której opcji to mogę zrobić ? gdzie to się znajduje

0

zmieniam hasło uruchamiam ponownie i dalej widzę że hasło jest to samo po prostu się nie zmienia na

próbuję tworzyć też nowego usera nadaje mu hasło a te hasło także zmienia się na to chyba podane przy instalacji bo widzę po długości

0

uzywalem również tego

USE [master]
GO
ALTER LOGIN [sa] WITH DEFAULT_DATABASE=[master],
DEFAULT_LANGUAGE=[us_english], CHECK_EXPIRATION=ON, CHECK_POLICY=ON
GO
USE [master]
GO
ALTER LOGIN [sa] WITH PASSWORD=N’<insert_new_password_here>’ MUST_CHANGE
GO

oraz tego

From a command prompt
OSQL -S <insert_servername_here> -E
1> EXEC sp_password NULL, ‘<insert_new_password_here>’, ‘sa’
2> GO

i nic nie zmienia hasła instalowałem również program MS SQL Server Password Unlocker i niby zmienia hasło ale widzę po długości że dalej jest te stare.
Macie jeszcze jakieś pomysły co może być nie tak ?

0

Spróbuj po prostu użyć nowego hasła. Coś mi się kojarzy, że Windows może pokazywać (specjalnie) inną długość hasła niż jest w rzeczywistości, choć nie udało mi się znaleźć o tym więcej informacji.

0

witaj, nowego hasła też próbowałem użyć nowego hasła z nowym założonym loginem również i nic. Już zwątpiłem coś jakby blokowało tą zmianę hasła. Uruchamiałem program również w trybie administratora i w tym trybie próbowałem zmieniać hasło tworzyć usera z nowym hasłem i również nic.

0

Po pierwsze to hasło nie jest zapisane w kliencie który łączy się z bazą, a w samej bazie danych, po drugie jeśli pomimo nazwy hasła ciągle nie możesz się zalogować, to kilka przyczyn możliwych:

  • użytkownik nieaktywny
  • użytkownik ma wyłączoną autoryzację za pomocą hasła
  • itd. itp

Radzę skorzystać z google, znaleźć krok po kroku jak dodać nowego użytkownika i ustawić mu logowanie za pomocą loginu i hasła i postępować dokładnie wg instrukcji, chociaż wg mnie nie ma tam nic takiego, czego nie można sie samemu domyslić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1