Procedura wyświetlająca datę najbliższą do podanej

0

Potrzebuje pomocy z zadaniem:

Utwórz procedurę wyświetlania imie nazwisko i data urodzenia pracownika który będzie obchodził urodziny jako pierwszy od podanej daty(podawana data jest parametrem)

1

Na czym się zaciąłeś, co już zrobiłeś sam?

0

No wlansie nie mam nic, w sumie całą grupa ćwiczeniowa nie ma...

2

Oki, to może zacznij zatem od napisania chociaż sygnatury tej procedury? 👀 (tj. create procedure + nazwa + parametry + typ wyjściowy)

1

Po pierwsze, już w samym temacie dokonałeś zniekształcenia.
Wszak "najbliższy do" to nie to samo co "najbliższy po"

Piotr Mastalerz napisał(a):

No wlansie nie mam nic, w sumie całą grupa ćwiczeniowa nie ma...

Po drugie nawet nie dałeś kwerendy wyświetlającej wszystkich bez selekcji. Ani nie pokazałeś struktury tabeli
Jelenie zróbcie za mnie ?

Po trzecie, zaraz wejdziemy na funkcje datowe, metody selekcji limitowanej ilości wierszy itd - które są zależne od serwera bazy, tzn nie są w praktyce zestandaryzowane

2
create or replace function najblizszy(dzien date) returns table(imie varchar, nazwisko varchar)
as
$$
begin
if extract(month from $1)=7 and extract(day from $1)=6 then
	return query Select 'Marcin'::varchar, 'Miga'::varchar;
end if;
end
$$
language plpgsql

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1