Failed to retrieve data for this request.

0

Witam, mam problem w Microsoft SQL Server Management Studio (2008 R2). Próbuję uzyskać dostęp do baz danych, jakaś baza została przestawiona w tryb "SUSPECT". Poniżej przesyłam treść komunikatu, oraz zrzut ekranu.

TITLE: Microsoft SQL Server Management Studio
------------------------------

Failed to retrieve data for this request. (Microsoft.SqlServer.Management.Sdk.Sfc)

For help, click: http://go.microsoft.com/fwlink?ProdName=Microsoft+SQL+Server&LinkId=20476

------------------------------
ADDITIONAL INFORMATION:

An exception occurred while executing a Transact-SQL statement or batch. (Microsoft.SqlServer.ConnectionInfo)

------------------------------

Database 'msdb' cannot be opened. It has been marked SUSPECT by recovery. See the SQL Server errorlog for more information. (Microsoft SQL Server, Error: 926)

For help, click: http://go.microsoft.com/fwlink?ProdName=Microsoft+SQL+Server&ProdVer=10.50.2500&EvtSrc=MSSQLServer&EvtID=926&LinkId=20476

------------------------------
BUTTONS:

OK
------------------------------

Potrzebuje uzyskać dostęp do tej bazy danych, ponieważ znajduje się tam baza programu Subiekt GT, a bez odblokowania tej bazy program nie chce mi zrobić archiwizacji.

Znalazłem coś takiego, jednak nie próbowałem, bo obawiam się czy nie uszkodzi mi to danych:

https://stackoverflow.com/questions/36216045/failed-to-retrieve-data-for-this-request
0
S4t napisał(a):

A wiesz, dlaczego jest w suspect mode: https://www.mytechmantra.com/sql-server/how-to-repair-database-in-suspect-mode-in-sql-server/

Właśnie nie wiem dlaczego tak się stało. W końcu udało mi się rozwiązać problem robiąc kopie interesującej mnie bazy za pomocą tego skryptu:

https://www.mssqltips.com/sqlservertip/1070/simple-script-to-backup-all-sql-server-databases/

Baza którą chciałem zgrać nie była przestawiona w tryb suspect, tylko baza msdb co uniemożliwiało mi poruszanie się po niektórych opcjach menu. Nie mogłem nawet listy baz w drzewku wyświetlić.
Następnie odinstalowałem MSSQL 2008 Express R2 i Subiekta, potem zainstalowałem MSSQL 2014 Express i Subiekta, a potem zaimportowałem bazę z backupu. I wszystko działa. Dziękuję za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1