Dzisiejsza data wyświetlenie

0

Witam, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi jak wyświetlić tabele z argumentami zawierającymi dzisiejszą datę.
to fragment procedury któą próbowałem stworzyć.

CREATE PROCEDURE DZISIAJ
AS
BEGIN
SELECT
    idwplata,
    wydatki,
    data,
    idrodzaj
    from wplaty
    where data =
END
0

@.andy: Jak z dołączyć to do mojego kodu? Bo próbuję to przyrównać z datą w tabeli i wywala błąd: "Msg 195, Level 15, State 10, Procedure DZISIAJ, Line 10 [Batch Start Line 0]
'CURDATE' is not a recognized built-in function name."

CREATE PROCEDURE DZISIAJ
AS
BEGIN
SELECT
    idwplata,
    wydatki,
    data,
    idrodzaj
    from wplaty
    where data = CURRENT_DATE()
END
3

Co ci zwraca ten SELECT?
SELECT CURRENT_DATE;

2

Napisz może jaka baza. Od tego zależy jakiej funkcji datowej użyjesz. Dwa napisz co chcesz w ogóle zrobić i wyświetlić oprócz tej daty i z jakich tabel, prawdę mówiąc ten Twój opis jest niezrozumiały dla mnie i ta procedura tworzona jest bez sensu.

1
kate87 napisał(a):

Napisz może jaka baza. Od tego zależy jakiej funkcji datowej użyjesz. Dwa napisz co chcesz w ogóle zrobić i wyświetlić oprócz tej daty i z jakich tabel, prawdę mówiąc ten Twój opis jest niezrozumiały dla mnie i ta procedura tworzona jest bez sensu.

Jakoś tak ostatnio na forum jest, że jak chłopak / dziewczyna się męczy z podstawami SQL, to lekarstwem są procedury. Pewnie gdzieś ktoś nadaje na "filmikach", że to jest "pro"

0

@kate87: To jest tabela z bazami danych. Bez tytułu.png

po kliknięciu w aplikacji na dzień, chcę aby wyświetlały się wiersze z dzisiejszą datą. Problem mam z napisaniem procedury w sql, która będzie wyświetlać wiersze z dnia dzisiejszego.Bez tytułu2.png

Sorry za takie głupie pytanie, ale jestem początkujący.

0
werano napisał(a):

po kliknięciu w aplikacji na dzień, chcę aby wyświetlały się wiersze z dzisiejszą datą. Problem mam z napisaniem procedury w sql, która będzie wyświetlać wiersze z dnia dzisiejszego.

Kto cię skierował na drogę, ze procedura SQL jest do tego potrzebna? Rzuć to, z czego się uczysz, w cholerę, i nie wracaj

BTW, w czym to piszesz?
pachnie jak coś spod Visual Studio - jaki język?
Tam siedzi o wiele więcej zagadnień, które warto udostępnić jako kod.

0

@AnyKtokolwiek: korzystałem z róznych źródeł, w C#.

2

Może wrzuć link do tego filmiku z którego się uczysz. Bo z tego co widzę podstawy to tutaj leżą, a chcesz robić coś co powinieneś zacząć normalnym trybem po ogarnięciu co jest czym i jak to sobie ładnie i szybko sprawdzić. Wykorzystanie procki do sprawdzenia daty brzmi jak próba zabicia muchy z działa. Więc tym bardziej jestem przerażona kto próbuje takim sposobem uczyć ludzi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0