Jak wykonać SELECT w dwóch rekordach?

0

Cześć mam pytanie dotyczące podstaw SQLa jeśli to złe miejsce to przepraszam.
Polecenie:
SELECT
'a',
'a'
wywoła mi znak 'a' w dwóch kolumnach. jak natomiast napisać jeden SELECT który wywoła te dwa znaki w dwóch rekordach?
Miałem takie zadanie na rozmowie kwalifikacyjnej i nurtuje mnie to pytanie.
Dzięki za odpowiedź.

0

Rzuć okiem na VALUES.

2
PePe211 napisał(a):

Cześć mam pytanie dotyczące podstaw SQLa jeśli to złe miejsce to przepraszam.

Polecenie:
SELECT
'a',
'a'
wywoła mi znak 'a' w dwóch kolumnach. jak natomiast napisać jeden SELECT który wywoła te dwa znaki w dwóch rekordach?
Miałem takie zadanie na rozmowie kwalifikacyjnej i nurtuje mnie to pytanie.

Nie wyjdziesz na prostą, jak sam siebie będziesz męczył nieprawidłowym słownictwem.
Niczego nie WYWOŁA, można zaproponować słowo "zwróci", albo "da wynik" itd
A temat powinien brzmieć Jak wykonać SELECT zwracający dwa rekordy

Słowa są ważne. Co do słów, nie wyobrażam sobie bez solidnej książki, nawet nie o to chodzi, aby za pierwszym razem ją w pełni zrozumieć, ale obyć się ze słowami.

1

SELECT 'a' UNION ALL SELECT 'a'

Ale tu masz dwa selecty, chociaż w teorii to daje jeden wynik, nie wiem czy by uznali. Trzeba się domyślać co autor miał na myśli. Raz na rekrutacji dostałem zagadkę logiczną, której nie dało się rozwiązać, bo tak rekruter zagmatwał się w założeniach (jego odpowiedź była sprzeczna z założeniem). Nigdy nie wiesz.

2

select unnest(array['a','a']);
select a from(select generate_series(1,2),'a'a)a;
select * from (values('a'), ('a'))a(a)

Wszystko PostgreSQL

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1