Cześć,

piszę sobie skrypt do automatyzacji backupu bazy danych. Skrypt napisałem w PHP i dodatkowo używam narzędzia mysqldump. Wszystko działa fajnie, tylko niestety wszystkie rekordy są w jednej linii, na przykład tabela languages z pięcioma rekordami wygląda tak:

INSERT INTO `languages` VALUES (1,'pl','utf8mb4_polish_ci'),(2,'en','utf8mb4_general_ci'),(3,'fr','utf8mb4_general_ci'),(4,'de','utf8mb4_general_ci'),(5,'jp','utf8mb4_general_ci');

Mogę dodać opcję --skip-extended-insert i wtedy każdy wiersz jest w nowej linii, ale wtedy na każdy rekord przypada osobny INSERT, co znacznie spowalnia import:

INSERT INTO `languages` VALUES (1,'pl','utf8mb4_polish_ci');
INSERT INTO `languages` VALUES (2,'en','utf8mb4_general_ci');
INSERT INTO `languages` VALUES (3,'fr','utf8mb4_general_ci');
INSERT INTO `languages` VALUES (4,'de','utf8mb4_general_ci');
INSERT INTO `languages` VALUES (5,'jp','utf8mb4_general_ci');

Używam na macOS klienta Sequel Pro i on zdaje się używać mysqldump w opcji eksportu, ale rekordy są w osobnych liniach:

INSERT INTO `languages` (`id`, `abbreviation`, `collation`)
VALUES
	(1,X'706C',X'757466386D62345F706F6C6973685F6369'),
	(2,X'656E',X'757466386D62345F67656E6572616C5F6369'),
	(3,X'6672',X'757466386D62345F67656E6572616C5F6369'),
	(4,X'6465',X'757466386D62345F67656E6572616C5F6369'),
	(5,X'6A70',X'757466386D62345F67656E6572616C5F6369');

Czy można skonfigurować mysqldump tak, żeby w podobny sposób wypisywał rekordy? A może jest jakieś alternatywne narzędzie konsolowe, które to potrafi?