klasy w osobnych plikach

0

Witam jestem poczatkujacy w programowaniu w Javi, pisze juz jakies male programiki ale nie moge umiescic poszczegolnych class w osobnych plikach, troche mi to komplikuje zycie, nie wiem co trzeba zrobic bo w ksiazce z jakiej korzystam jest to troche zle opisane, do pisania i komplilowania korzystam z edytora TextPad . Z gory dziekuje za pomoc.
Mariusz

0

Hardcorowe podejście z tym pisaniem. Rzuć w cholerę TextPad i ściągnij Eclipse:
http://www.eclipse.org/downloads/

Co do umieszczania klas w osobnych plikach to nie wiem w czym problem. Wiedzieć musisz tyle, że plik musi mieć taką samą nazwę jak klasa publiczna w nim umieszczona... ale powtarzam - ściągnij eclipse to nie będziesz miał problemów.

0

Eclipse jest super, ale co do tego zeby rzucic w cholere zwykly edytor to ja sie nie zgadzam. Jako poczatkujacy programista Javy pisalem programy w notatniki i kompilowalem i uruchamialem z konsoli. Dzieki temu poznalem co to CLASSPATH i inne specyficzne dla Javy elementy. Wiadomo, jak przyszla pora na debugowanie i inne bardziej skomplikowane operacje to dobre IDE to podstawa, ale doswiadczenia z linia polecen i Java naprawde uwazam za warte zachodu - pozwoli dokladniej poznac mechanizmy Javy.

0

o plikach, pakietach i kompilowaniu:
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=109141

pozdrawiam

0

Wielkie dzieki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0