Realizacja systemu logowania w MySQL

0

Cześć! Jestem w bazach danych nowa i muszę stworzyć logowanie w mySQLu - to ma być tylko w bazie (żadnego PHP i czegoś w tym rodzaju).
Bladego pojęcia nie mam jak się robi takie rzeczy i proszę Was o nasunięcie mi koncepcji jak coś takiego w ogóle się robi.
Mam do dyspozycji tabele: historia_logowania, sesja i uzytkownicy.

Czy po prostu to ma być coś w stylu, że w historii logowania wstawię sobie jakieś dane (takie pseudo logowanie) po czym mam wywołać jakiś trigger na tabeli sesja?

Ziomek kazał mi stworzyć system logowania, ale nie określił jak będzie sprawdzał w ogóle to logowanie - nie wiem gdzie najpierw należy wpisać dane, zeby zadziała się jakaś akcja.

1

Coś musi w jakiś sposób odebrać dane logowania od użytkownika, sprawdzić ich poprawność, odpytać bazę i ewentualnie zwrócić id sesji lub jakiś token.

1

Jakiego typu to ma być konkretnie logowanie?
Co chcesz logować, jak szybko ma być odczyt..

Czy chcesz włączyć jakiś auditing, czy logować zapytania które się wykonują, czy może jak piszesz chcesz logować użytkowników który nie logują do aplikacji.

Za dużo niewiadomych, zbyt dużo możliwości.

1

Przecież MySQL ma użytkowników, czyli logowania. Chyba że mówisz o audycie logowań...

2

Na samej bazie danych takich rzeczy się nie robi. Musisz napisać kod pośredniczący między użytkownikiem i bazą danych. Może to być php lub inny język, który pozwoli przesyłać requesty po http. Poradników w internecie jak mrówek. A najlepiej to dopytaj ziomka co to ma być, bo szkoda czasu na wróżenie z fusów.

0
.__. napisał(a):

Na samej bazie danych takich rzeczy się nie robi. Musisz napisać kod pośredniczący między użytkownikiem i bazą danych. Może to być php lub inny język, który pozwoli przesyłać requesty po http. Poradników w internecie jak mrówek. A najlepiej to dopytaj ziomka co to ma być, bo szkoda czasu na wróżenie z fusów.

Masz rację, ale nic nie poradzę na to, ze ziomek z mojego przedmiotu od baz danych przyjmuje TYLKO kod sqla, czyli samą bazę. Dlatego napisałam, ze PHP nie wchodzi w grę.

0

To pewnie masz dostarczyc jedynie strukturę bazy i zapytanka na kartce w kratke np.

create table uzytkownicy (
	id int(10) unsigned auto_increment primary key,
	username varchar(30) not null,
	password varchar(30) not null,
);

insert into uzytkownicy values("chyba", "nie zdam");

select * from uzytkownicy where username="chyba" and password="nie zdam"; // logowanie
1

@wokalove: napisz może dokładną treść zadania. Może coś źle zrozumiałaś...

0
Marcin.Miga napisał(a):

@wokalove: napisz może dokładną treść zadania. Może coś źle zrozumiałaś...

jedyna treść zadania odnośnie logowania od prowadzącego :
1.Logowanie można w najprostszy sposób oprzeć o dwie tabele –użytkownicy i sesja. W tabeli sesja tworzone są rekordy odpowiadające pojedynczemu zalogowaniu się użytkownika. Kolumny opisałem w komentarzach w pliku SQL
2.Uprawnienia również można wykonać na wiele sposób, najprostszym jest użycie relacji wiele do wielu: użytkownicy typy użytkowników. W modułach danego programu komputerowego należałoby wtedy rozpoznawać typ zalogowanego użytkownika i decydować o dopuszczeniu lub nie do dalszego użytkowania modułu.Przykładowe typy: admin, student, pracownik_techniczny, absolwent, kasjer, itp

https://cloud.mck.pk.edu.pl/index.php/s/QYKb7xzwOZoqmmY

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1