Model danych - postresql

0

Robię ranking języków programowania w oparciu o ogłoszenia rekrutacyjne.
Zanim zacznę wypełniać tabele, możecie luknąć czy to ma sens?

title

(jobs.name to będą słowa kluczowe (języki programowania) np. java, scala itd.)

2

doczepiłbym się jedynie nazw pól jobs.name ( bo koliduje mi z job_name_translated ) albo ogólnie założyłbym osobną tablicę **translacje **zamiast jobs_dictionary. .
translacje z polami: idTranslacji, languageCode, translation .. wówczas we wszystkich tabelach zamiast pola name dawałbym idTranslacji ... i wszystko było by wtedy "multikulti" a nie tylko tabela jobs.
Bo co jak co ale akurat nazwy języków programowania mało kiedy się tłumaczy w przeciwieństwie do nazw krajów, których Ty nie tłumaczysz. Zakładam, że użytkownik będzie miał wybrać kraj i język. Tak ?

No i ta tabela count_result po co jest? Przecież i tak każdy głos ankiety będziesz miał w run_info i będziesz mógł zawsze to zliczyć.

0
katakrowa napisał(a):

Bo co jak co ale akurat nazwy języków programowania mało kiedy się tłumaczy

będę szukał też np. (java deloper | programista java) stąd to tłumaczenie.

Zakładam, że użytkownik będzie miał wybrać kraj i język. Tak ?

tłumaczenie dodaję bardziej z myślą o scraperach, które uruchomię tak:

scala -jar job-count-scrapper.jar --config.file=argentina.xml
scala -jar job-count-scrapper.jar --config.file=brazil.xml
scala -jar job-count-scrapper.jar --config.file=israel.xml
scala -jar job-count-scrapper.jar --config.file=poland.xml
scala -jar job-count-scrapper.jar --config.file= ...
...

w argentina.xml będzie podana konfiguracja dla scrapowania argentyńskiej stronki i wartość country=ARG, a w brazil.xml do brazylisjkiej i country=BR.
job-scount-.scrapper.jar będzie zbierał dane po wszystkich słowach z tabeli jobs, w zależności od wartości country w wyszukiwarkę wpiszę przetłumaczone słowo.

np.

select 
    job_name_translated 
from 
    jobs j join 
    jobs_dictionary d on j.id= d.jobs_id join 
    country c on c.id=d.country_id
where
    c.name = 'ARG'

No i ta tabela count_result po co jest? Przecież i tak każdy głos ankiety będziesz miał w run_info i będziesz mógł zawsze to zliczyć.

faktycznie...

2

Mogę doradzić aby w tabelce country używać ISO standardu, iso code + name itp.

0

Ostatecznie zrobię chyba tak:
title

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1