Sortowanie przy funkcji Max

0

W select chce skorzystać z funkcji Max(kolumna) bo chce mieć jeden wiersz z interesującym mnie wynikiem bez funkcji Max wyskakuje mi np dokument 4 i do tego dokumentu ileś wierszy zależy ile mam wyników w tym dokumencie

Przy zaciągniągnieciu danych wyskakują mi 4 wiersze, które mnie najbardziej interesują Analiza, Wymiana Korekta, WażneInfo no i inne ale one mnie nie interesują

Te wiesze są zależne od wklepania czynnosci do dokumentu.

Mnie interesuje wynik w jednym wierszu (ANaliza albo Wymiana albo Korekta)

Analiza mam zawsze w dokumencie,
Korekta albo Wymiana różnie.

Czy jest możliwość, że ja sam decyduje o ważności wyniku ?
Przykładowowo Ze Analiza jest mniej ważna od Wymiany, albo Korekty

Ważność Wyniku:

Ważne Info - 1
Analiza - 2
Wymiana/Korekta - 3

W select bym wzial MAX(Kolumna)
ale jakos w warunkach trzeba by bylo zaznaczyć tą waznosc i sam nie wiem.

0
select
  max(waga),
  ...
from
  (select 
     ...
     case 
      when kolumna = 'Info' then 1
      when kolumna = 'Analiza' then 2
      when kolumna in ('Wymiana', 'Korekta') then 3
    end waga,
    ...
  from
    ...) x
group by
  ...
order by
  1

na końcu order by 1 wskazuje wg której kolumny ma być posortowany wynik - kolumny liczy się od 1

0

A da radę zdobić ze po then dam własna nazwę i później jeszcze przypisze numery do nich i posortuje po liczbach ?

0

Wiem, ze wyskoczy błąd, bo nie da rady zrobić
CASE
WHEN kolumna = 'Analiza' THEN 2 THEN Naprawa

Chodzi mi ze, Analiza zamieniam na Naprawa i przypisuje do niej tą cyfre 2, po której sortuje ? w sumie nie musze nawet sortować bo MAX bierze najwiekszą wartość wyniku to mogę tylko sobie przypisać wyniki cyframi. Ale nie chce zeby mi cyfra się pokazywa tylko Opis Naprawa

0

Sortuj po jednej kolumnie, a wyświetlaj dane z innej kolumny...

0

sorry ale nie kumam z sortowaniem po jednej a wyswietlanie z drugiej, mi sie wydaje ze u mnie wszystko dzieje sie na jednej kolumnie. moge przykład ?

0
SELECT 
     ...
     CASE 
      WHEN kolumna = 'Info' THEN 'Info'
      WHEN kolumna = 'Analiza' THEN 'Analiza'
      WHEN kolumna IN ('Wymiana', 'Korekta') THEN 'Inne'
    END opis,
    ...
  FROM
    ...
ORDER BY
     CASE 
      WHEN kolumna = 'Info' THEN 1
      WHEN kolumna = 'Analiza' THEN 2
      WHEN kolumna IN ('Wymiana', 'Korekta') THEN 3
    END
0

Dziękuje Ci za naukę :) bo nie wiedziałem, że tak też można :)
ale nie dokonca jest to co chce uzyskać, bo chciałem uzyskać (wyświetlić) najwiekszą wartośc. Dlatego chce uzyć fukncji MAX, bo przykładowo dokument 1 ma 4 wiersze, a ja chce 1 wiersz z tym numerem. A mi wyświetlają się wszystkie czynnosci tylko wg kolejnosci jaka przypiszę.

A nie moge uzyć distinct bo mam grupowanie i sortowanie.

Chodzi mi w skrócie ze:
ze nazwa analiza zamieniam na Naprawa,
nazwe Wymieniono na nowy egzemplarz na WYMIANA itd.

a chcialem uzskac widok
NR | DECYZJA
2| WYMIANA

a mam teraz
NR | DECYZJA
2 ANALIZA
2 ANALIZA
2 WYMIANA

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1