Nauka SQL w czym ?

0

Cześć,

Rozpocząłem nauke sql, na początku pisałem bazy w konsoli ale nie jest to za wygodne,
Szukam jakiegoś IDE w którym mogę pisać kod, możecie mi coś polecić ?

0

Nie wiem czy szukasz darmowych czy płatnych. Jeśli płatnych to jest sporo ciekawych rozwiązań. Nie napisałeś też na jakim silniku pracujesz. Dla mnie najlepiej pracuje się na dedykowanych narzędziach. Dla MSSQL Server to SQL Server Management Studio - według mnie jest bardzo wygodne. Dla Oracla masz SQL Developer, dla MySQL możesz użyć MySQL Workbench, a dla Postgresa hmm... nie lubię pgAdmina :) Ale jeśli już to wybrałbym starszą wersję pgAdmin 3. "Czwórka" często się wysypuje i jest toporna, ale w odniesieniu do starszej ma zaletę, nowe skrypty otwierasz w kartach a nie w nowych oknach.

0

Jak naukę to może to Ci się przyda, https://pgexercises.com/questions/basic/

1

Zależy którą bazę preferujesz. Jeśli oracle nie ma nic lepszego niż SQLDeveloper i jego przystawka Data Modeler. W Postgresie jest gorzej bo jego środowiska są zwyczajnie słabe i ogólnie dla mnie porażka, MySql podobnie. Do MSSQL masz Management studio, jest całkiem ok jak na darmowe środowisko. Co prawda masz kilka tylko możliwości i za dużo się nie nauczysz np adminki czy zaawansowanych funkcji analitycznych, może trochę zapytań, ale zawsze to coś.
Jeśli natomiast chcesz iść w jakąś analizę i duże zbiory danych to nie ma nic lepszego niż Oracle. Reszta baz to bazy zabawkowe.

0

Do MySQL jest co prawda Workbench ale bądźmy szczerzy; d**y nie urywa.

2
kate87 napisał(a):

Zależy którą bazę preferujesz. Jeśli oracle nie ma nic lepszego niż SQLDeveloper i jego przystawka Data Modeler.

A co sprawdzałaś, ciekawość?
Poza tym, z określeniem "nie ma nic lepszego" to osobiście jestem ostrożny. To Twoja subiektywna opinia, po prostu.
Znam sporo ludzi, którzy używają gorszych narzędzi, tylko dlatego że znają je doskonale i się przyzwyczaili.
Dla nich te narzędzia są najlepsze, gdzie obiektywnie wcale takie nie są.
Zresztą, sam mam podobnie ;-)

W Postgresie jest gorzej bo jego środowiska są zwyczajnie słabe i ogólnie dla mnie porażka,

Dołączone za friko są słabe, jednakże sam silnik ma potężne możliwości.
Spróbuj dbForge Studio od DevArt - jest za friko dla PgSQL.
Albo DataGrip od JETBrains.
No i oczywiście EDB Postgres Enterprise Manager też nie jest najgorszy.

MySql podobnie.

Tu zgoda - to zabawkowa baza danych.

Do MSSQL masz Management studio, jest całkiem ok jak na darmowe środowisko.

Widziałaś kiedykolwiek SQLToolbelt dla MSSQL albo chociaż SQLPrompt dla SSMS?

Co prawda masz kilka tylko możliwości i za dużo się nie nauczysz np adminki czy zaawansowanych funkcji analitycznych,

Tak, a niby dlaczego?
Instaluje odpowiednie środowisko albo .NET Visual Studio Community i hulaj dusza z bazą danych w naprawdę różnych zastosowaniach.
Analitycznych i administracyjnych również.

może trochę zapytań, ale zawsze to coś.

No raczej na pewno nie tylko "trochę zapytań"...

Jeśli natomiast chcesz iść w jakąś analizę i duże zbiory danych to nie ma nic lepszego niż Oracle.

To ciekawe, tylko dlaczego?
Zawsze myślałem, że jeśli duże zbiory danych i ich wydajna analiza, to na pewno nie baza relacyjna, zwłaszcza działającą jako OLTP.
A tu takie rewelacje...

Reszta baz to bazy zabawkowe.

Hmmm... zabawkowe....
Zabawkowy to jest MySQL.
Ale na pewno nie PostgreSQL, MSSQL czy IBM DB2.

0

Wszystko zależy od silnika. Ja używam Oracla, tutaj znajdziesz instrukcję instalacji krok po kroku oraz co nie co wyjaśnienia na temat innych dostępnych IDE.

[CIACH!]

Jest też kilka intepreterów online, ale tam musiałbyś wgrać swoje obiekty.

0

Oracle dla początkującego polecacie? Szok i niedowierzanie...
Przecież to ma tak toporną administrację, a żeby poćwiczyć, to musi coś zainstalować, stworzyć bazę itp... I do tego jeszcze pewnie na Windowsie... :(

0

Niektórzy chwalą DataGrip, do developerki jako takiej podobno świetny, chociaż do zarządzania bazą już gorzej.

0

Jeśli masz pieniądze to polecam Toad, zdecydowanie przyjaźniejszy od SQL Developera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1