Zdalne polaczenie z baza danych

0

Cześć, na lokalnym komputerze mam założoną bazę PostgreSQL. Co powinienem zrobić, żebym mógł połączyć się z nią zdalnie, np. z innego komputera przez sterownik JDBC?

0

PostgreSQL mma zainstalowany na Windows-ie. Zgodnie z instrukcja, dodalem do pliku pg_hba.conf wiersz

host all all 10.10.29.0/24 trust

Wiesz moze, dlaczego akurat nalezy podac taki host ? W instrukcji jest zapisane: "Append the following configuration lines to give access to 10.10.29.0/24 network:"

Zmienilem parametr w postgresql.conf

listen_addresses='*'

Dodatkowo, zastanawiam sie skad inne polaczenie bedzie wiedzialo, ze ma sie polaczyc aukurat z moim serwerem? W polaczeniu powinna byc podany moj adres IP?
W jaki sposob moglbym sprawdzic na Windows, czy zdalny dostep jest mozliwy - w jaki najlepiej sposob moznaby sprawdzic polaczenie?

0
skolukmar napisał(a):

Wiesz moze, dlaczego akurat nalezy podac taki host ?

i w tym momencie opadły mi ręce i wszystko co nie wisiało...
W tej instrukcji jest także napisane Save and close the file. Make sure you replace 10.10.29.0/24 with actual network IP address range of the clients system in your own network. Ale kto by tam czytał dokładnie...

Dodatkowo, zastanawiam sie skad inne polaczenie bedzie wiedzialo, ze ma sie polaczyc aukurat z moim serwerem? W polaczeniu powinna byc podany moj adres IP?

Tak właśnie - musisz podać z jakim adresem ma się połączyć

W jaki sposob moglbym sprawdzic na Windows, czy zdalny dostep jest mozliwy - w jaki najlepiej sposob moznaby sprawdzic polaczenie?

łącząc się z poza sieci

0

W instrukcji https://www.cyberciti.biz/tips/postgres-allow-remote-access-tcp-connection.html w pkt. Step # 5: Iptables firewall rules jest tez moza o udostepnieniu portow. - chodzi o wylaczenie firewall, czy moglbym poprosic o jakies wskazowki - w jaki sposob mozna to zmienic na Windowsie?

0
skolukmar napisał(a):

W instrukcji https://www.cyberciti.biz/tips/postgres-allow-remote-access-tcp-connection.html w pkt. Step # 5: Iptables firewall rules jest tez moza o udostepnieniu portow. - chodzi o wylaczenie firewall, czy moglbym poprosic o jakies wskazowki - w jaki sposob mozna to zmienic na Windowsie?

Zapora w Windows i port 5432 w regułach przychodzących. Inna możliwość to wyłączyć zaporę

0

Mam dziwna sytuacje. Jesli dodaje swoj adres IP (podaje swoj IPv4 Address) w pliku pg_hba.conf, to nie moge wtedy juz lokalnie polaczyc sie z serwerem? Czy to normalna sytuacja, albo cos jest zle skonfigurowane?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1