Nauka PL/SQL i Oracle

0

Witam :)

Próbowałem znalezć odpowiedz na nurtujące mnie pytanie na tym forum, ale nie znalazłem nic ciekawego dlatego pytam Was :)
W jaki sposób nauczyć się baz danych Oracle i języka PL/SQL, od czego zacząć ? Ofert dla młodszych programistów czy stażystów PL/SQL jest jak na lekarstwo, więc nie bardzo wiem jak zacząć....inny problem to nauka systemu baz danych Oracle, ponieważ nie wydaje mi się aby to było możliwe do nauki na własną rękę. Generalnie widzę, że programowanie baz danych to chyba dziedzina o troszkę bardziej niszowa niż normalne programowanie obiektowe w C#, Java itd.....

Pozdrawiam

0

Cześć!

Może warto zacząć od analityka? Takich ofert jest naprawdę sporo. Porządnie nauczysz się SQLa i wejdziesz gładko w PL.

Pozdrawiam i powodzenia!

0
PirxTheStaticVoid napisał(a):

Cześć!

Może warto zacząć od analityka? Takich ofert jest naprawdę sporo. Porządnie nauczysz się SQLa i wejdziesz gładko w PL.

Pozdrawiam i powodzenia!

Ale jakiego analityka tak konkretnie? Bo wiesz....trochę ich jest :D Chodzi Ci o gościa który siedzi sobie np. w banku czy jakieś firmie ubezpieczeniowej i analizuje dane przy pomocy SQL, VBA itd ? Czy jeszcze coś innego ?

0

o to to to. Nauczysz się tego samego, a zarobisz więcej niż na stażach.

0
PirxTheStaticVoid napisał(a):

o to to to. Nauczysz się tego samego, a zarobisz więcej niż na stażach.

Właśnie też pomyślałem o takiej pracy na początek....o ile wiem VBA nie jest zbyt skomplikowanym językiem (przynajmniej na poziomie pisania makr...napisanie całej aplikacji jest już trochę trudniejsze), więc może faktycznie byłaby to fajna opcja na początek a i ofert na takie stanowiska faktycznie nie jest wcale tak mało. No i byłaby dobra możliwość praktycznego ogarnięcia samego SQL.

0

Kiedyś coś takiego robiłem przez chwilę. Do dawania rad to mi daleko ale opiszę moje spostrzeżenia.

  1. Trzeba rozważać jedynie oferty, które w wymaganiach mają SQL (wiele na rynku jest ofert z wymaganiem jedynie excela na poziomie bardzo dobrym- to może okazać się mało rozwijające). Zakładam, że skoro piszesz o PL/SQL to SQL już znasz. Nawet jeśli nie - parę dni i testy na rozmowy kwalifikacyjne zaliczysz.
  2. W większości testów, na które chodziłem szukając pracy analityka danych był SQL na zupełnie podstawowym poziomie (łączenia tabel, funkcje grupujące, proste podzapytania i czasem jakieś delete'y i update'y)
  3. VBA pojawia się rzadko. Raz kazano mi napisać program, w którym zadeklaruję zmienną, pobiorę zawartość komórki, zmienię wartość zmiennej i uzupełnię komórkę, a raz zinterpretować, co zrobi program (zawierał pętlę i if). Wystarczy zupełnie poglądowa wiedza.
  4. Kasa ogólnie na początek się zgadza. Zależy od firmy i miasta pewnie też.

Nie wiem, na jakim jesteś poziomie i dokąd zmierzasz z rozwojem, ale takie stanowisko jest dosyć proste w zdobyciu i może dać sporo. Szczególnie na początku kariery.

0
PirxTheStaticVoid napisał(a):

Kiedyś coś takiego robiłem przez chwilę. Do dawania rad to mi daleko ale opiszę moje spostrzeżenia.

  1. Trzeba rozważać jedynie oferty, które w wymaganiach mają SQL (wiele na rynku jest ofert z wymaganiem jedynie excela na poziomie bardzo dobrym- to może okazać się mało rozwijające). Zakładam, że skoro piszesz o PL/SQL to SQL już znasz. Nawet jeśli nie - parę dni i testy na rozmowy kwalifikacyjne zaliczysz.
  2. W większości testów, na które chodziłem szukając pracy analityka danych był SQL na zupełnie podstawowym poziomie (łączenia tabel, funkcje grupujące, proste podzapytania i czasem jakieś delete'y i update'y)
  3. VBA pojawia się rzadko. Raz kazano mi napisać program, w którym zadeklaruję zmienną, pobiorę zawartość komórki, zmienię wartość zmiennej i uzupełnię komórkę, a raz zinterpretować, co zrobi program (zawierał pętlę i if). Wystarczy zupełnie poglądowa wiedza.
  4. Kasa ogólnie na początek się zgadza. Zależy od firmy i miasta pewnie też.

Nie wiem, na jakim jesteś poziomie i dokąd zmierzasz z rozwojem, ale takie stanowisko jest dosyć proste w zdobyciu i może dać sporo. Szczególnie na początku kariery.

No właśnie chcę się zabrać za naukę SQLa (mam do tego upatrzony taki wynalazek: http://helion.pl/ksiazki/jezyk-sql-przyjazny-podrecznik-wydanie-ii-larry-rockoff,jsqlp2.htm) i chociaż jakieś podstawy VBA, wtedy będę miał trochę większe pole manewru przy szukaniu ofert i może będzie łatwiej na rozmowach kwalifikacyjnych. A jeśli udałoby się złapać jakąś pracę jako analityk, zacząłbym w międzyczasie samemu dłubać coś w PL/SQL w domu po pracy.

0

Jeśli VBA miałby być twoim pierwszym językiem programowania, to nie rób sobie krzywdy. Ten język uczy bardzo brzydkich nawyków i potem ciężko się ich pozbyć...

0
Marcin.Miga napisał(a):

Jeśli VBA miałby być twoim pierwszym językiem programowania, to nie rób sobie krzywdy. Ten język uczy bardzo brzydkich nawyków i potem ciężko się ich pozbyć...

Właśnie też kiedyś czytałem o tym, że VBA uczy złych nawyków...ale mam zamiar się nauczyć tylko podstaw tak abym mógł pisać makra...analityk danych to raczej nie jest typowy programista VBA, który pisze całe aplikacje w tym języku. VBA w tym przypadku jest tylko jednym z narzędzi, więc znajomość tego na zaawansowanym poziomie nie jest wymagana....a co Ty byś proponował odpowiadając na moje pytanie ?

0

Uwierz mi, ja nie czytałem.... Ja programowałem (i programuję do dziś) w wielu językach. M.in. VBA. I naprawdę dziękuję opatrzności, że to nie był mój pierwszy język. Poza tym w VBA nie napiszesz całych aplikacji, a nie wiem co miałby sobie analityk napisać w VBA skoro w Excel wszystkie funkcje analityczne są wbudowane...

0
Marcin.Miga napisał(a):

Uwierz mi, ja nie czytałem.... Ja programowałem (i programuję do dziś) w wielu językach. M.in. VBA. I naprawdę dziękuję opatrzności, że to nie był mój pierwszy język. Poza tym w VBA nie napiszesz całych aplikacji, a nie wiem co miałby sobie analityk napisać w VBA skoro w Excel wszystkie funkcje analityczne są wbudowane...

No dobrze, rozumiem. Ale w jaki sposób proponowałbyś w takim razie naukę PL/SQL i Oracle'a ?

0

Ja? Pobrałbym przykładową bazę danych (analityk nie musi umieć tworzyć tabel) z dziedziny, na której się znam. I męczyłbym ją na wszelkie sposoby. Zestawienia jakie sobie nie wymyślę + różne dziwne wskażniki. Pareta, "miesiąc do miesiąca", sumy narastające itp...

0

a czy możecie przy okazji nakreślić jak wygląda praca analityka? co on takiego robi ?

0

Analityk jak sama nazwa wskazuje modeluje procesy biznesowe. Dobrze na tym stanowisku znać choćby podstawy UMLa i miec jakas inna dziedzinę w zanadrzu.
Na tym stanowisku jest duzo spotkań z ludźmi z zewnątrz, rozmów, tworzenia specyfikacji i modelowania systemów, a samo programowanie to mimo wszystko mniejszość.

0

Dorzucę i swoje 2 grosze.

Definicji dla roli "analityk" jest dużo :) W zależności od organizacji do roli mogą być przypięte różne obowiązki, podobnie jak do roli "Informatyk", "Programista".

Analityk może się zajmować całościowo organizacją, albo mieć jakieś specjalizacje (domeny zainteresowań). Niby intuicyjnie wszystko jasne, ale dopiero szczegóły dają właściwy obraz co do tego jak dana organizacja rozumie rolę "analityk".

Na organizacje łatwiej patrzeć z różnych perspektyw i podzielić na np. warstwy:

  • biznesową (sposób organizacji pracy, możliwości organizacji)
  • systemową (oprogramowanie)
  • informacyjną (danych)
  • infrastrukturalną (sprzęt)

oraz elementy, które przenikają każdą z wymienionych warstw:

  • bezpieczeństwo
  • zarządzanie (nadzór)

Dla każdej warstwy możesz mieć "analityka", np. analityk bezpieczeństwa / biznesowy / systemowy / danych / audytora / ...., który będzie się zajmował daną domeną, bądź ich kombinacją ("Analityk bezpieczeństwa informacyjnego"). Im większa organizacja, tym większe rozdrobnienie. W małych firmach bywa tak, ze jednoosobowe IT ogarnia wszystko, od helpdesku do analizy.

-- edited:
Co do nauki PL/SQL i SQL, to poszukaj serwisów typu hackerrank.com i rozwiązuj zadania tam umieszczane. Od najprostszych zapytań, bo złożone raporty.

0

Dodam jeszcze, że oprócz programowania w PL/SQL interesowałaby mnie też praca jako analityk hurtowni danych (ale tu jest chyba więcej pracy z klientem no i koniecznie doświadczenie w związku z tym), albo BI ale tu trzeba z reguły już znać narzędzia BI (nawet aplikując na juniora), których samemu też nie jest łatwo sie nauczyć....i tak się kręce w kółko...bo sama tylko znajomość SQL i teorii baz danych (nawet solidna), nie daje zbyt wiele na rynku pracy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1