import z pliku txt do bazy danych mysql

0

Witam .

Mam pewien problem otóż posiadam tabele w której są dwie kolumny . ( numer i miejsce )
tabela.png

posiadam tez dwa pliki txt w jednym są dane które potrzebuje dodać do kolumny " numer " a w drugim dane do kolumny miejsce .

numer.png

Proszę o pomoc bardzo mi na tym zależy ale juz mi ręce opadają .

Z góry dzieki za pomoc .

Pozdrawiam

1

W MySQL można w banalny sposób dokonać importu:

LOAD DATA INFILE '/tmp/file.txt' INTO TABLE Table;

Problem w tym, że masz dwa pliki, których dane są jak się domyślam w jakiś sposób powiązane. Jeżeli decyduje tylko kolejność to możesz spróbować stworzyć tabelkę pomocniczą do której zaimportujesz najpierw jeden plik, a później drugi, w międzyczasie robiąc INSERT do właściwej tabeli.

2
  1. Utwórz sobie dwie tabelki pomocnicze:
    tab1 (id int auto_increment, numer text)
    tab2(id int auto_increment, miejsce text)

  2. Zaimportuj odpowiednie pliki do odpowiednich kolumn tych tabelek

SELECT numer, miejsce FROM tab1 JOIN tab2 on tab1.id=tab2.id ORDER by tab1.id

to wrzuć sobie do swojej tabelki.

0

Dzięki wielkie za odpowiedź jak wrócę z roboty będę kombinował. Pozdrawiam

0

sdfsdf.png
no ok niby wszystko ok ... wyglada pieknie ale kiedy przelacze tabelke i wroce na nia z powrotem wszyzstko znika :/

2

okazujesz drzewko z hpMyAdmin, gdzie w tabeli tab1 masz dwie kolumny: id oraz numer. A w widoku danych też niby masz tab1, też dwie kolumny, ale numer i miejsce. Coś jest nie tak. Pewnie to jest wynik tego zaytania, które ci napisałem, ale doisałem też, że masz to wrzucic do jakiejś tabelki docelowej. U ciebie to będzie art.

INSERT INTO art (numer, miejsce)
SELECT numer, miejsce FROM tab1 JOIN tab2 ON tab1.id=tab2.id ORDER BY tab1.id
0

dziekuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dziala ... :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1