Import txt do tabeli mysql

0

Mam plik tekstowy, przykład zawartości:
1<TAB>Jan<TAB>Kowlaski<NEWLINE>
2<TAB>Anna<TAB>Kwiatkowska<NEWLINE>

gdzie <TAB> to pojedynczy znak tabulacji, a <NEWLINE> to znak nowej lini.

Chciałbym to zaimportować do bazy danych poprzez phpmyadmin'a ale on obsługuje tylko pliki .SQL.
Można jakoś to wgrać bez zabawy "na piechotę" ? Dodam że plik ma prawie 1000 rekordów a rozmiar to ponad 65kB.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

0
AAragorn napisał(a)

Mam plik tekstowy, przykład zawartości:
1<TAB>Jan<TAB>Kowlaski<NEWLINE>
2<TAB>Anna<TAB>Kwiatkowska<NEWLINE>

gdzie <TAB> to pojedynczy znak tabulacji, a <NEWLINE> to znak nowej lini.

Chciałbym to zaimportować do bazy danych poprzez phpmyadmin'a ale on obsługuje tylko pliki .SQL.
Można jakoś to wgrać bez zabawy "na piechotę" ? Dodam że plik ma prawie 1000 rekordów a rozmiar to ponad 65kB.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

AAragorn napisał(a)

Mam plik tekstowy, przykład zawartości:
1<TAB>Jan<TAB>Kowlaski<NEWLINE>
2<TAB>Anna<TAB>Kwiatkowska<NEWLINE>
gdzie <TAB> to pojedynczy znak tabulacji, a <NEWLINE> to znak nowej lini.
Chciałbym to zaimportować do bazy danych poprzez phpmyadmin'a ale on obsługuje tylko pliki .SQL.
Można jakoś to wgrać bez zabawy "na piechotę" ? Dodam że plik ma prawie 1000 rekordów a rozmiar to ponad 65kB.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.

DISCLAIMER: Wiem, że to nie jest metoda ani mądra, ani profesjonalna. Na pewno da się to zrobić sensowniej, ale ja to robię przeważnie tak:

  1. Otwieram plik z danymi w Excelu, albo innym arkuszu kalkulacyjnym

  2. Pomiędzy kolumny z senswonymi danymi wstawiam własne, i modyfikuję to tak, aby otrzymać z całości sensowne zapytanie SQL - w twoim przypadku w pierwszym wierszu arkusza powinieneś otrzymać:
    kolumna A: INSERT INTO nazwa_tabeli (id, imie, nazwisko) VALUES (
    kolumna B: 1
    kolumna C: ,'
    kolumna D: Jan
    kolumna E: ','
    kolumna F: Kowalski
    kolumna G: ');
    Zwróć uwagę, że zawartość kolumn A,C,E,G będzie identyczna w każdym wierszu - po prostu kopiujemy/wklejamy.

  3. Zapisujemy to jako CSV, w konfiguracji zaznaczamy, żeby arkusz nie wstawiał żadnego znaku rozdzielającego kolumny.

  4. W efekcie otrzymujemy plik w postaci:
    INSERT INTO nazwa_tabeli (id, imie, nazwisko) VALUES (1,'Jan','Kowalski');
    INSERT INTO nazwa_tabeli (id, imie, nazwisko) VALUES (2,'Anna','Kwiatkowska');
    Czyli normalny, poprawny skrypt SQL.

  5. Ten skrypt uruchamiamy na serwerze.

Ma to swoją niezaprzeczalną zaletę - działa.
Poza tym, w arkuszu kalkulacyjnym możemy sobie te dane jeszcze w razie potrzeby przeglądnąć i zmodyfikować tak, żeby pasowały do naszej tabeli bazodanowej (akurat w moim przypadku przeważnie nie pasują i trzeba je jeszcze odpowiednio konwertować).
Wadę ma taką, że używamy zupełnie niewłaściwego narzędzia do tego zastosowania i wstyd się potem przyznać do tego, jak to zrobiliśmy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1