Hurtowa wymiana zawartości kolumny w tabeli

0

Witam,
Mam rozbudowaną bazę danych z wieloma tabelami i wieloma rekordami w niej. Jest to baza strony www. W niektórych tabelach mam kolumny z tekstem (np. opisy produktów) różnym dla każdego rekordu który chcę wymienić na inne teksty - a dokładnie na ich tłumaczenia językowe. Czyli chodzi o wymiane np. jednej kolumny w tabeli na jej wersje po przetłumaczeniu. Phpmyadmin chyba tego nie umożliwia. Widzę to tak że chciałbym wyeksportować taką kolumne nap do csv, przetłumaczyć a potem z powrotem zaimportować z powrotem do tabeli na miejsce starej kolumny. Ale nie wiem jaki program zarządzający Mysql mógłby to umożliwić. Jakieś pomysły?

0

phpMyAdmin albo MySQL Workbench.

0

Szukałem w phpMyAdmin ale tam ne ma operacji na kolumnach - przynajmniej w mojej wersji phpMyAdmina - 3.4.11.1deb2+deb7u1

0

Ehm, najnowsza wersja to 4.6.4 i są tam takie operacje :P

0

Dzięki, sprawdzę czy się uda : )

0

Jeśli pracujesz na Windows lub Linux to polecam zainstalować HeidiSQL - darmowe, desktopowe i dobrze udokumentowane. Co prawda natywnej wersji na Linux nie ma, ale z Wine działa całkiem sprawnie.

Selecty z bazy możesz łatwo zapisać (poza csv, sql) do php array(), json, zaimportować do schowka, czy wysłać do tabeli HTML.

0
Patryk27 napisał(a):

Ehm, najnowsza wersja to 4.6.4 i są tam takie operacje :P

Zainstalowałem tą wersję ale nadal nie widzę gdzie jest ta opcja do hurtowej wymiany danych w jednej kolumnie. Możesz mi podpowiedzieć?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1