Zapytanie MySQL

0

Witam serdecznie,
Mam 2 tabele:

CREATE TABLE `cms_jezyki_txt` (
  `gt_id` bigint(20) UNSIGNED NOT NULL,
  `opis` mediumtext COLLATE utf8_unicode_ci,
  `id_jezyka` bigint(20) NOT NULL DEFAULT '0',
  `id_rekordu` bigint(20) NOT NULL DEFAULT '0',
  `poziom` tinyint(4) NOT NULL DEFAULT '0',
  `typ_tabeli` smallint(6) NOT NULL DEFAULT '0'
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci;

ALTER TABLE `cms_jezyki_txt`
  MODIFY `gt_id` bigint(20) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, AUTO_INCREMENT=1;

opis - zawiera tekst który wyświetlamy
id_jezyka - jest to numer id języka

oraz 2 tabela:

CREATE TABLE `sklep_producent` (
  `gt_id` bigint(20) UNSIGNED NOT NULL,
  `parametr` bigint(20) NOT NULL,
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_unicode_ci;

ALTER TABLE `sklep_producent`
  MODIFY `gt_id` bigint(20) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, AUTO_INCREMENT=1;

W tabeli sklep_producent mam parametry producentów, a w tabeli cms_jezyki_txt znajdują się różne wersje
językowe nazw producentów.

przykładowo w cms_jezyki_txt mamy id_jezyka:
1 - polski
2 - angielski
3 - hiszpański

INSERT INTO `sklep_producent` (`gt_id`, `parametr`) VALUES (1, 1);

INSERT INTO `cms_jezyki_txt` (`gt_id`, `opis`, `id_jezyka`, `id_rekordu`, `poziom`, `typ_tabeli`) VALUES
(16, 'apple', 3, 6, 0, 1),
(17, 'manzana', 4, 6, 0, 1),
(18, 'jabłko', 1, 6, 0, 1);

Potrzebuję 2 zapytania mysql:

  1. wyświetlanie nazw we wszystkich dostępnych językach (czyli SELECT)
  2. wyszukiwanie po nazwach i wyświetlenie wyników (czyli wpisuję zarówno apple jak i jabłko - to powinno mi wyświetlić 1 rekord)

Wie ktoś może jak to zrobić?
Bardzo proszę o pomoc,

0
Northwest napisał(a):

Potrzebuję 2 zapytania mysql:

  1. wyświetlanie nazw we wszystkich dostępnych językach (czyli SELECT)
  2. wyszukiwanie po nazwach i wyświetlenie wyników (czyli wpisuję zarówno apple jak i jabłko - to powinno mi wyświetlić 1 rekord)
    ,

Dobra, ale który atrybut odpowiada za to, że jesteśmy w stanie stwierdzić, że jabłko == apple. Innymi słowy czy jest jakiś atrybut wiążący, który odnosi się do tych nazwa ? Czy jest to id_rekordu (taki atrybut w tej tabeli), bo widzę, że mamy 6 dla wszystkich trzech?

0

dokładnie - jakoś się te tabele razem nie kleją

0

To na podstawie tego co podałeś to ja tego nie widzę osobiście. Owszem można by jakoś kombinować po id tabeli np. jeżeli mamy jakiś porządek typu :

id nazwa
1 apple
2 manzana
3 jabłko
4 bean
5 frijoles
6 fasola

To wiadomym, że mamy kolejność nazwa angielska, hiszpańska, polska.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1