[MySQL] Jakie zapytanie?

0

Chce przeszukac baze MySQl pod konktretne zapytanie.
W przykładzie poniżej MySQl przeszukuje baze i wyswietla wszystkie wpisy, które w polu kategoria równe są 1:
SELECT *
FROM rekordy
WHERE kategoria =1
LIMIT 0 , 30

Jak zrobić, ay wyświetlał wpisy, które w polu kategoria równają się jeden i są z przedziału 100-200. Oby dwa warunki jednocześnie?!!

0
mj napisał(a)

Chce przeszukac baze MySQl pod konktretne zapytanie.
W przykładzie poniżej MySQl przeszukuje baze i wyswietla wszystkie wpisy, które w polu kategoria równe są 1:
SELECT *
FROM rekordy
WHERE kategoria =1
LIMIT 0 , 30

Jak zrobić, ay wyświetlał wpisy, które w polu kategoria równają się jeden i są z przedziału 100-200. Oby dwa warunki jednocześnie?!!

select * from rekordy where kategoria = 1 or kategoria between '100' and '200'

pozdrawiam
johny

0

dzięki!!

0

które w polu kategoria równają się jeden i są z przedziału 100-200
to jest sprzeczne samo w sobie. Napisz konkrewtnie co ma być z przedziału 100-200

0

co jest sprzeczne?? moje pytanie czy jego odpowiedź??!!

0
mj napisał(a)

co jest sprzeczne?? moje pytanie czy jego odpowiedź??!!

Twoje pytanie - powinno brzmiec 'rowne 1 lub pomiedzy 100 i 200' tak jak w zapytaniu sql'a :P

pozdrawiam
johny

0

dokładnie o to mi9 chodziło :)

0

akurat w moim przypadku skryptu - AND będzie chyba pbardziej odpowiedniejsze niż OR! tak mi się wydaje??!! :-/ ale mogę się mylić!

0
mj napisał(a)

akurat w moim przypadku skryptu - AND będzie chyba pbardziej odpowiedniejsze niż OR! tak mi się wydaje??!! :-/ ale mogę się mylić!

AND nie bedzie 'bardziej odpowiedniejsze', bo po prostu nie zadziala - rekord nie moze miec wartosci 1 i jednoczesnie byc pomiedzy 100 a 200. Logika matematyczna sie klania...

pozdrawiam
johny

0
johny_bravo napisał(a)
mj napisał(a)

akurat w moim przypadku skryptu - AND będzie chyba pbardziej odpowiedniejsze niż OR! tak mi się wydaje??!! :-/ ale mogę się mylić!

AND nie bedzie 'bardziej odpowiedniejsze', bo po prostu nie zadziala - rekord nie moze miec wartosci 1 i jednoczesnie byc pomiedzy 100 a 200. Logika matematyczna sie klania...

pozdrawiam
johny

stąd były moje wątpliwości :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1