Duże obiekty LOB

0

Proszę o pomoc przy zad.

Tabela do przechowywania dużych obiektów:
CREATE TABLE xxxx (
id NUMBER PRIMARY KEY,
clob_col CLOB,
blob_col BLOB
);

Dodanie wierszy:
INSERT INTO xxxx VALUES (2, 'Jan', HEXTORAW('00FF00FF00FF'));
itd.

Poniższy blok PL/SQL operuje na wierszu z obiektami BLOB i CLOB:
DECLARE
v_CLOBlocator CLOB;
v_BLOBlocator BLOB;
BEGIN
INSERT INTO xxxx (id, clob_col)
VALUES (5, 'abcdefghijklmnopqrstuvwxyz')
RETURNING clob_col INTO v_CLOBlocator;
UPDATE bloby
SET blob_col = HEXTORAW('00FF00FF00FF')
WHERE id = 4;
SELECT blob_col
INTO v_BLOBlocator
FROM bloby
WHERE id = 4;
END;

Prozę o pomoc przy:
Napisz procedurę PL/SQL, która wypisze zadaną ilość znaków z obiektu CLOB przechowywanego w tabeli xxxx.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

0

Hmm póki co wygląda to raczej nie na prośbę o pomoc w zadaniu a raczej o prośbę o napisanie odpowiedzi. Napisz co zrobiłeś i z czym problem to pomocna dłoń się znajdzie.

0

Napisałem tabele, dodałem wiersze do tabeli xxxx i blok który operuje na wierszu z obiektami BLOB i CLOB. Nie wiem jak napisać procedurę, która wypisze żądaną ilość znaków z obiektu CLOB przechowywanego w tabeli xxxx. Nie oczekuje aby ktoś napisał za mnie tylko potrzebuje pomocy jaką procedurę użyć z modułu DBMS_LOB

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1