MySQL - SELECT - Wiele różnych rekordów

0

Witam

Mam problem z zapytaniem, muszę wybrać kilka rekordów z bazy danych o różnych parametrach.

np. mam rekordy:
id imię nazwisko ulica miasto

1 albert kowalski jasna czeladź
2 Jacek silan ciemna ostrów
3 Bronia szewc zielona Kraków
4 Piotr jakiś biała Opoczno
itd...

Teraz muszę wybrać (maks 10 rekordów) po ich parametrach, nie wiem jak to zrobić za jednym razem. Mój pomysł kończy się na:

SELECT * FROM tabela WHERE nazwisko="Jacek" AND ulica="ciemna" AND miasto="ostrów" i tu chciałbym jeszcze 9 wybrać po tych samych parametrach.

Jak to zrobić ??

Z góry dziękuje za pomoc..

2

Co ?

0

... WHERE (nazwisko="Jacek" AND ulica="ciemna") OR (nazwisko="Bronia" AND ulica="zielona") ... ?
albo union
ale i tak mi się dziwne wydaje to co robisz - powinieneś raczej ich wybierać po id zamiast po wszystkich atrybutach na raz

0

Tak wiem, ale mam takie parametry i nie znam ich id. A z union jak to musiałoby wyglądać?

0
Pitersdf napisał(a):

Tak wiem, ale mam takie parametry i nie znam ich id. A z union jak to musiałoby wyglądać?

Zrobiłem to z UNION ALL ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1