WHERE IN z dwiema kolumnami - ORACLE

0

Witam,

mam następujący problem; w oraclu jest dostępna opcja używania klauzi IN w przypadku dwóch kolumna np.
SELECT * FROM table
WHERE (x, y) IN
(SELECT a, b FROM otherTable)
czy można używać takiej konstrukcji tylko zamiast 'SELECT a, b FROM otherTable' wpisać w jakiś swposób swoje dane ręcznie?

z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam,
Antek

0
antek11 napisał(a):

Witam,

mam następujący problem; w oraclu jest dostępna opcja używania klauzi IN w przypadku dwóch kolumna np.
SELECT * FROM table
WHERE (x, y) IN
(SELECT a, b FROM otherTable)
czy można używać takiej konstrukcji tylko zamiast 'SELECT a, b FROM otherTable' wpisać w jakiś swposób swoje dane ręcznie?

Spróbuj może ... (SELECT 1,2 from dual)... na przykład , albo po prostu wylicz w nawiasie to co chcesz mieć czyli ... IN (1,2)

0

albo stwórz tymczasową tabelę z tymi parami i odpytaj ją

1
SELECT * FROM table t JOIN (SELECT a,b FROM otherTable) ot ON ot.a=t.X AND ot.b=t.Y

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1