Prosba o pomoc z zadaniami SQL

0

Witam!

Mam problem z konkretną bazą danych:
http://img11.imageshack.us/i/wieszcze.jpg/

Mam wielki problem z zadaniem 4 i 5, nie wiem jak ruszyć :/ Z góry dzięki za pomoc.

0

add. 4.
nie wiem z czym łączy się id_wieszcza z Autor, ale zakładam, że jeśli ktoś nie jest wieszczem to jego id_wieszcza = NULL
który napisał najwięcej ksiażek, wystarczy użyć grupowania, zliczyć liczbę książek, posortować malejąco i wybrać pierwszego
a pod warunkiem że każda została wydana w innym czasie, należy grupować książki autora po dacie i wybrać tylko tych autorów, dla których nie ma w tej samej dacie więcej niż jednej
add 5.
"ze wszystkimi swoimi fanami"? nie mam pojęcia o co chodzi, kto to fan autora? nie widzę takiej informacji w tej strukturze

0

Dodaj struktury tworzące w/w temat.
Sprawdzisz jakie odpowiedzi mogą powstać.
Napisze wtedy rozwiązanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1