Prośba o pomoc w zadaniu SQL

0

Witam Panowie :)

Nietypowa prośba, muszę ogarnąć jedną sprawkę z SQL do pracy - nie chcę zrobić tego źle dlatego prosiłbym o pomoc.

Oto zapytanie SQL: select ALL from GAS_TRANSMISSION_DATA where VALUE_DATE > “2015.27.11” and VALUE > 0 and COUNTRY = “DE” order by FORECAST_DATE desc

  1. Wytłumaczyć słowami co to zapytanie oznacza.
  2. Czy wartość może być ujemna w tabelach? Dlaczego? Jeśli tak to co muszą reprezentować ujemne wartości?
  3. Zmienić zapytanie, dla daty 5-10 Października 2012 gdzie brak jest przewózu (transmission).

Sorki, że na tej grupie ale ludzie obeznani w Apple na pewno kojarzą o co biega:)

0

select ALL
jaka baza ?

0

Jedyne co dostałem w zadaniu do wykonania to to co powyżej. Zadania mam jeszcze po angielsku:

  1. Explain in words what does this request mean?
  2. Can the value be negative in this table? Why? If yes, what negative values can represent?
  3. Change the request to select the dates between 5-10 of October 2012 where the transmission didn’t take place.
0

Czekamy na frajera, który zrobi gotowca.

0

select ALL from GAS_TRANSMISSION_DATA where VALUE_DATE > “2015.27.11” and VALUE > 0 and COUNTRY = “DE” order by FORECAST_DATE

zakładam że "SELECT ALL" to w SQL-owym zapytaniu SELECT * from TABLE

Czy wartość może być ujemna w tabelach? Dlaczego? Jeśli tak to co muszą reprezentować ujemne wartości?

wartość ujemna może być,... a dlaczego ? bo baza przyjmuje wartości ujemne. A co mogą ("muszą") reprezentować wartości ujemne, to już pytanie do autora bazy ...

0

@Haskell - uprzejmie poprosiłem, jeżeli ktoś zna się i wie na 100% to możemy się dogadać. Ja w SQL nie siedzę w ogóle - Excel/Word itp. dlatego napisałem na forum o takiej tematyce. Znajomi którzy coś umieją z informatyki nie potrafią mi pomóc - wszystko na podstawie domysłow.

W 3) zadaniu może być: SELECT ALL FROM GAZ_TRANSMISSION_DATA WHERE VALUE_DATE > "2012.10.5" and VALUE_DATE < "2012.10.10" and VALUE = 0 and COUNTRY = "DE" order by FORECAST_DATE desc ?

ma to sens?

1
 select ALL from GAS_TRANSMISSION_DATA where VALUE_DATE > “2015.27.11” and VALUE > 0 and COUNTRY = “DE” order by FORECAST_DATE desc
  1. Wybierz wszystekie wartości kolumny ALL z tabeli GAS_TRANSMISSION_DATA, takie że rekord spełnia warunki: wartość kolumny VALUE_DATE jest większa niż "2015.27.11" i wartość kolumny VALUE jest większa od 0 i wartość kolumny COUNTRY jest rowna 'DE' uporządkowane wg wartości kolumny FORECAST_DATE malejąco.
0

ewkord miało być rekord? :)

0

Tak. Tak to jest jak się szybko pisze...

0

Dzięki wielkie :) A to 3 dobrze ogarnąłem? Zakładajac ze VALUE=0 to brak przeplywu energii.

0

Jeśli założyć ze Value=0 to brak przepływu (ale takie założenie wydaje mi się bledem) to jest PRAWIE dobrze. Ja uzylbym BETWEEN.

0

To jak inaczej można założyć nie mają innych danych - dysponujemy tylko tym, bez zbędnego kombinowania. Ja osobiście innej opcji nie widzę kurcze :/

0

SELECT ALL FROM GAZ_TRANSMISSION_DATA
WHERE VALUE_DATE BETWEEN "2012.10.5" and "2012.10.10"
WHERE VALUE = 0 and COUNTRY = "DE"
ORDER BY FORECAST_DATE desc ?

0
grzegorz_so napisał(a):

zakładam że "SELECT ALL" to w SQL-owym zapytaniu SELECT * from TABLE

No wlasnie chyba nie do konca. Z tego co wiem, w SQL mozna uzyć konstrukcji typu SELECT DISTINCT lub SELECT ALL. Pierwsza konstrukcja eliminuje duplikaty druga (domyslna w sytuacji kiedy nie poda sie frazy ALL lub DISTINCT) nie. Nie wiem natomiast jaki sens ma takie zapytanie bo po tym calym ALL powinna byc podana lista kolumn i/lub "*". PostgreSQL dla przykladu zwroci w takiej sytuacji puste wiersze (wiersze bez kolumn) i w efekcie nie ma zbyt wielkich korzysci z wysylania takiego zapytania do bazy.

Co do tych ujemnych wartosci w tabeli to moga one okreslac kierunek transmisji.

0

O kierunku też tak myślałem, i to wpiszę. Jeżeli chodzi o ,,typ" SQL to musi być to jakiś typ związany stricte z pakietem Office, jeżeli taka aplikacja w owym pakiecie się znajduje :)

0

W pakiecie Office jest Access. ALL to predykat sterujący ilością zwracanych rekordów. ALL to wartość domyślna.

0

A to zapytanie z BETWEEN podane na gorze jest okej :)?

0

@tk:
do tej pory nigdy nie używałem SELECT ALL które, jak widzę, jest tożsame z prostym SELECT :)))
dzięki za wyjaśnienie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1