Dodanie rekordu na początku tabeli

0

no wiec mam takie zapytanie:

$ins = @mysql_query("INSERT INTO ogloszenia SET `nazwa_ogloszenia`='$tytul',`adres_zdjecia`='$sciezka',`tresc`='$tresc'");

i chciałbym zeby ten rekord był dodawany na początku, a nie na końcu. w jaki sposób można go tak umieścić
dodam że mam pole id auto increment . albo inaczej zapytam jak w mysqladmin mozna ustawić odwrotną kolejność wiem ze jest cos takiego jak "Sortuj wg klucza: Primary(malejąco) ale nie da sie tej kolejnosci zapisać ;/. proszę o pomoc z góry dzięki

0

Czy mógłbyś jakoś wyjaśnić po co dane mają być w tej kolejności w tabeli w bazie danych?! Czy dodanie tego rekordu na końcu w czymkolwiek przeszkadza?! Przecież odczytując dane z tabeli możesz użyć ORDER BY DESC dzięki czemu będziesz miał wpisy z końca na początku...

0
AdamPL napisał(a)

Czy mógłbyś jakoś wyjaśnić po co dane mają być w tej kolejności w tabeli w bazie danych?! Czy dodanie tego rekordu na końcu w czymkolwiek przeszkadza?! Przecież odczytując dane z tabeli możesz użyć ORDER BY DESC dzięki czemu będziesz miał wpisy z końca na początku...

no ok wporzaku w takim razie powiedz mi jak za pomocą takiej petli wypisać od końca bo nie mam pojecia gdzie wstawic order by desc


$wynik = mysql_query("SELECT * FROM ogloszenia") 
or die('Błąd zapytania'); 

 
if(mysql_num_rows($wynik) > 0) { 
    /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ 
   
    while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
//.....

???

0

order by to element skladni sql
select * from Tab order by col1, col2, col3, ...
przy kazdej kolumnie wymienionej w order by moze byc okreslone sortowanie asc (ascending) lub desc (descending), jesli nic nie ma to domyslnie jest asc

0
$wynik = mysql_query("SELECT * FROM ogloszenia ORDER BY id DESC")
or die('Błąd zapytania');

 
if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
    /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */
   
    while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
//.....
0

DZIĘ,KI POMOGŁO

na przyszłość :

$wynik = mysql_query("SELECT * FROM ogloszenia order by id desc")

0

Ciekawe po co się łapać za BD, nie znając podstaw SQL i nie wiedząc, że nie ma czegoś takiego jak kolejność wierszy w tabeli.

0

nie ma czegoś takiego jak kolejność wierszy w tabeli

jak to nie ma? przeciez manager mi wyswietla w kolejnosci... :D :D :D :D :D

// p.s. zeby nie bylo to sarkazm, a mlodziezy do ksiazek nie na traktory

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1