Dodanie tekstu na poczatku bez kasowania{REdit}

0

Mam taki problem:

Mam tekst w RichEdit, i kursor ustawiony na koncu poniewaz tekst byl wrzucony przez
<font color="darkblue">RichEdit1.Lines.Add('kkk');
RichEdit1.Lines.Add('vvv');
RichEdit1.Lines.Add('aaa');</span>

Chciałbym teraz wrocic na poczatek i wpisac tam cos.
Opcja typu
<font color="darkblue">RichEdit1.Lines[0]:=('tekst poczatkowy');</span>
mi nie odpowiada , ponieaz wtedy jest kasowane to co sie juz znajduje w linii 0 a ja chce zebysie nie kasowało - tzn chce zeby bylo tak jakby sie kursor znajdowal na poczatku i wtedy
<font color="darkblue">Lines.Add('tekst poczatkowy');</span>

[???]

0

Sprubuj tak

[code]RichEdit1.Lines[0]:='tekst poczatkowy' + RichEdit1.lines[0];[/code]

0
<font color="darkblue"> Inserts a substring into a string beginning at a specified point.

Unit

System

Category

String handling routines

procedure Insert(Source: string; var S: string; Index: Integer);

Description

Insert merges Source into S at the position S[index].

Source is a string-type expression. S is a string-type variable of any length. Index is an integer-type expression. It is a character index and not a byte index.

If Index is less than 1, it is mapped to a 1. If it is past the end of the string, it is set to the length of the string, turning the operation into an append.

If the Source parameter is an empty string, Insert does nothing.

Insert throws an EOutOfMemory exception if it is unable to allocate enough memory to accomodate the new returned string.</span>

0

Sorki zle cie zrozumiale zrob cos takiego:

var x, y:integer;
a:array[0..2] of string;
begin
y:=Memo1.Lines.Count - 1;
for x:=0 to y do
a[x]:=Memo1.Lines[x];
Memo1.Clear;
Memo1.Lines.Add('tekst poczatkowy');
for x:=0 to y do
Memo1.Lines.Add(a[x]);

end;

0

RE.SelStart:=0;
RE.SelLength:=0;
RE.SelText:='tekst poczatkowy';

0

Wszyscy podają albo nie to co trzeba, albo coś głupiego.... Wystarczy wpisać Memo1.Lines, nacisnąć kropkę, poczekać chwilkę i obejrzeć listę która się pojawi. Jest taka metoda jak Insert, której używa się np. tak:

Memo1.Lines.Insert(0,'tekst');

Co spowoduje wstawienie na samym początku nowej linii o treści "tekst", a pozostałe zostaną po prostu przesunięte w dół......

//Rzecz sie rozbija o RichEdit :-/
//Nazywasz spoosby innch głupimi... hmm może to akurat twój jest głupi w rozumowaniu innych....Poza tym czytaj uważniej posty
//Poza tym popatrz na odp. DETOXA..czy nie jest to co ty napisałes??? i kto tu jest głupi? IMHO mL

0

Wszyscy podają albo nie to co trzeba, albo coś głupiego....

No fakt sa prostsze metody ale inne tez dzialaja.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1