Relacje sqlite - pytanie

0

Witam
Mam bardzo prostą(kilka tabel) bazę w SQLite na potrzeby PHP.

Chciałbym wyrysować strukturę tabel i mam pytanie, a właściwie pytania:

  1. Czy jeżeli "relacje" między tabelami (z jednej usuwam wiersz to w innej również się to dzieje) mam zrobione nie w samej bazie, a w PHP to czy mogę mówić o relacjach między tabelami ?
    (chodzi mi o to czy jeżeli baza funkcjonuje jako zbiór niezależnych tabel, a PHP "trzyma" wszystkie relacje)

Czy mogę w takim wypadku ukazać na schemacie typowym dla baz danych relacje (np 1 do wielu )?

Przykład:
http://zine.net.pl/photos/posts_pictures/images/45/591x345.aspx

Z góry dziękuję za pomoc

0

Diagram bazy danych ma przedstawiać pewną koncepcję. Muszą tam być powiązania, bo inaczej nie spełniałby swojej roli, nie pokazywałby jak tabele są powiązane. A to, że nie możesz ich zrealizować w SZBD (o ile tak można SQLite nazwać), to kwestia niezwiązana z koncepcją, tylko wykonaniem. Gdybyś użył Oracla, to nie miałbyś przecież tego problemu.
Dlatego uważam, że nie tylko możesz ale i powinieneś to zrobić.
Jedna tylko uwaga - ten Twój diagram, to diagram klas a nie ERD.

0

dziękuję bardzo za kontakt. na szybkiego szukałem w google obrazy i nawet nie czytałem co w budkach jest (chodzilo o graficzną formę)

mam już ostatnie pytanie związane z oznaczeniem jeden do wielu czy wielu do wielu, a może jeszcze inaczej:

DWIE TABELE:

tabela użytkownicy

id name (...)

tabela reguły dostępu
(wiersz zabrania dostępu konkretnemu użytkownikowi lub wszystkim użytkownikom)

user value block (...)

(kolumna user może przyjmować wartość id uzytkownika lub wartość all gdy tyczy się wszystkich)

jaka powinna być relacja między tymi tabelami ?

Z góry bardzo dziękuję

0
ałtoor napisał(a)

(kolumna user może przyjmować wartość id uzytkownika lub wartość all gdy tyczy się wszystkich)

Dziwne rozwiązanie. Ja bym dał kolumnę typu logicznego, która oznaczałaby, że reguła tyczy się wszystkich, a wtedy do kolumny userid wstawiał null.

Pytanie tylko, czy nie ma możliwości, żeby reguła dostępu tyczyła się np. połowy użytkowników?

Bo takie coś zazwyczaj robi się poprzez tabele User, Rule, a ponieważ jest to relacja wiele do wielu, to dodaje się też UserRules, który wiąże użytkownika z regułą.

0

po raz kolejny dziekuję za kontakt.
Faktycznie rozpatrywałem możliwość null lub id jednak all wiele nie zmienia.

idąc w pętli -Chcąc wdrożyć daną regułę firewala w miejscu wpisania adresów:

if $user ==all)
{
$value = ip sieci
}
else
{
$value =$users[$user][ip]
}

Chciałbym jednak zostać przy tym moim niefachowym rozwiązaniu :)

Czyli jest to relacja jakiego typu?? :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1