[SQL] - dodatkowa kolumna

0

Jeśli mam przykładowo taką tabelę:

godzina            nazwa                 miejscowosc      id_trasy
13:00        szczecin-bydgoszcz            koszalin          1
18:00        szczecin-bydgoszcz           szczecinek         1
12:00        szczecin-szczecinek          szczecinek         4
11:00        koszalin-szczecinek           koszalin          3
13:00        koszalin szczecinek          szczecinek         3 

Jak pozbyć się tego rekordu nieparzystego jeśli chodzi o "id_trasy" ??? Nie usuwając przy tym tych kolumn które tu są utworzone bo próbowałem za pomocą group by ale nic z tego :/

0

Mógłbyś formułować swoje pytania nieco jaśniej?

0

Chodzi mi o to aby nie wyświetlać tego rekordu:
12:00 szczecin-szczecinek szczecinek 4

Nie ma on swojego odpowiednika jak poprzednie czyli np.:
14:00 szczecin-szczecinek koszalin 4

Myślałem aby w jakiś sposób zsumować rekordy o takiej samej wartości w 'id_trasy' i jeśli wynik byłby różny od dwóch to nie pokazywać tych rekordów ale nie wiem za bardzo jak to zrobić :/

0
select godzina, nazwa, miejscowsc , id_trasy
from tabela_X
group by  godzina, nazwa, miejscowsc , id_trasy
having count(1) > 2
0

To nie zadziała tak łatwo :)

0

Jak chcesz odroznic, ktory z jedynek i trojek wybrac, a ktory odrzucic? Wczesniejszy? Pozniejszy?

0
SELECT * FROM tab WHERE id_trasy IN (SELECT DISTINCT id_trasy FROM tab HAVING COUNT(id_trasy) > 1 GROUP BY id_trasy)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1