Witam serdecznie, nie wiem do konca czy aby na pewno wybralem dobre forum(bazy a nie java) ale do sedna(najwyzej prosze mi dyskretnie zasugerowac ze to nie tu a tam :P). Mam baze danych w MS SQL 2000, instancja serwera = BRUTUS i nazwa bazy = Kafle.

Ze strony microsoftu zassalem ich sterownik do tej bazy i zainstalowałem go w netbeansie. CHce teraz z bazy danych storzyc model obiektowy aplikaji wiec.

1.Daje new Java Aplication - nazwa itd,
2. prawy przycisk na nazwie projektu i opcja entity from database
3. wybieram sterownik i widze jdbcsqlserver://<HOST>:<PORT>[;DatabaseName=<DB>]

  • wypelniam pod siebie jdbcsqlserver://<BRUTUS>:<1433>[;DatabaseName=<Kafle>]

w bazie mam ustawione windows authenticarion wiec pola admin i haslo zostawiam puste i dostaje errora ze URL is incorect, dodam ze porty sa prawidlowe, a wywolujac najpierw telnet localhost 1433 bez sp4 so sql nie chcial dzialac, po instalacji sp4 telnet sie zglosil ,ale dalej to samo ,pomocy