Backup MS SQL

0

Witam,

potrzebuje programowo wykonać backup MS SQL, jakie znacie metody wykonania backupów ? jak zrobić dump struktury tabel , danych, procedur ? MySQL może być pomocne zapytanie "SHOW CREATE TABLE" niestety nie ma czegoś takiego w MSSQL chyba ze o czymś nie wiem, interesuje mnie na jakiej zasadzie działają komercyjne programy do backupowania baz MSSQL

dzięki za wszelkie sugestie, wskazówki itp nie oczekuje kodów źródłowych tylko merytorycznej dyskusji :)

pozdrawiam

0

sorry ale ja chce napisać swój własny program na wzór tych komercyjnych, dodam tez ze chodzi mi o zdalny backup gdzie nie mam dostępu do całego serwera tylko do samej bazy login/pass o ile jest to możliwe, w MySQL może dość prymitywny ale wystarczający sposób który zrobiłem to po prostu wysyłanie zapytań o strukturę SHOW CREATE TABLE i o same dane SELECTem później zapisanie to do pliku .sql podobnie jak robi to phpmyadmin, ale jak to zrobić dla MS SQL ? jak zrzucić cała bazę do pliku i jak to później przywrócić, robienie backupu z użyciem jakiś gotowych narzędzi raczej nie wchodzi w grę

0

Hm... Powinno być coś takiego jak Informatin Schema. Weszło gdzieś około wersji 7.0...

Może zainteresuje:
http://sqlserver2000.databases.aspfaq.com/how-do-i-get-a-list-of-sql-server-tables-and-their-row-counts.html

0

dzięki, jakby ktoś miał jeszcze coś do dodania to proszę bardzo

0

ave,

MS SQL ma cos takiego jak

 sp_help nazwa_tableli
sp_helptext nazwa_widoku_procedury_funkcji
sp_helpconstraint nazwa_tabeli

backup da sie zrobic przez wywolanie polecenia sql-owego np przez ADO

http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/sql/2000/maintain/sqlbackuprest.mspx

0
crowa napisał(a)

ave,

MS SQL ma cos takiego jak
sp_help nazwa_tableli
sp_helptext nazwa_widoku_procedury_funkcji
sp_helpconstraint nazwa_tabeli



sprawdzę to sobie


 > ##### crowa napisał(a)
> backup da sie zrobic przez wywolanie polecenia sql-owego np przez ADO


chodzi ci o polecenie typu

BACKUP DATABASE northwind
TO DISK = 'd:\backups\northwind\nwind.bak'


jeżeli tak to niestety nie bardzo mi to pasuje, muszę założyć że nie będzie możliwości skopiowania tego pliku, interesuje mnie bardziej zdalny backup i wydaje mi sie ze jedynym rozwiązaniem będzie zdumpowac strukturę tabel do pliku .sql w formie CREATE TABLE i dane w INSERT`ach tak jak robi to phpmyadmin, a wiadomo że CREATE TABLE może zawierać więcej dodatkowych szczegółów niż tylko nazwa tabeli i nazwy/typy kolumn, nie mam dużej wiedzy nt serwera MSSQL dlatego nie bardzo wiem jak wyciągnąć wszystkie potrzebne informacje żeby skonstruować poprawne i dokładne z oryginałem (w bazie) zapytanie CREATE TABLE, tak jak w MySQL można wywołać "SHOW CREATE TABLE" tak w MSSQL już takie proste to nie jest  :-/ 

dzięki, oczywiście temat dalej aktualny

pozdrawiam
0

a moze problem rozwiaze ustawienie taska sql-oewgo ktory bedzie robil backup o np zalozonej godzinie.
Polecenie ktore znalazles nie kopiuje zadnych plikow. Ono tworzy nowy plik o rozszerzeniu bak, bedacy obrazem calej bazy (tabel, widokow, trigerow, constraintow, indexow, defaultow)

Tak jak pisalem w ms sql jest polecenie
sp_help moja_tabela i ono Ci wyswietli wszystko na temat tabeli moja_tabela

0
crowa napisał(a)

Polecenie ktore znalazles nie kopiuje zadnych plikow. Ono tworzy nowy plik o rozszerzeniu bak, bedacy obrazem calej bazy (tabel, widokow, trigerow, constraintow, indexow, defaultow)

nie zrozumieliśmy się, wiem że tworzy plik będący obrazem bazy ale zapisuje go na dysku lokalnym, a jak już wyżej wspomniałem chodzi mi o zdalny backup, więc mógłbym skopiować ten plik z serwera na komp z którego wykonuję backup ale muszę założyć że nie będzie możliwości skopiowania tego pliku, po prostu nie będę miał na tyle uprawnień i dostępu

crowa napisał(a)

Tak jak pisalem w ms sql jest polecenie
sp_help moja_tabela i ono Ci wyswietli wszystko na temat tabeli moja_tabela

spoko będę z tym walczył na razie project is delayed

0

Qyon: thx, sciagłem binarke i src, tylko na razie cos ta binarka nie chce mi sie łączyc z serwerem postawionym na localu (MSSQL Express 2005), programem Server Management Studio i moim programikiem napisanym w Delphi (ADO) łączy bez problemu

0

Darmowe narzędzie EMS SQL Manager z tego co pamiętam miało coś takiego w opcjach jak extract DataBase. Wskazywalo się baze i lokaliazje pliku sql. W którym była cała DLL bazy danych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1