[sql] MySQL - zapytanie o 2 dodatkowe pola

0

tab.user1
tab.user2
tab.costam
tab.coinnego

users.id
users.nazwa

Załóżmy, że wybieram wszystko z tab, gdzie tab.user1 i tab.user2 są identyfikatorami userów z tabeli users. Jak dodatkowo dla każdego wybranego rekordu z tab dodać pola z nazwami userów o identyfikatorach z tej tabeli [???] [glowa]

0

Poczytaj o JOIN (bądź zastosuj WHERE).

0
Coldpeer napisał(a)

Poczytaj o JOIN (bądź zastosuj WHERE).

Jakbym wiedział jak zapytać do bazy to bym nie pytał tutaj :/
Nie mogę wykombinować jak połączyć te tabele ;-(

Jakby trzeba było wybrać jedną nazwę to nie ma problemu:

SELECT a. * , u.display AS author_name, u.display AS archivisor_name
FROM `archive_news` AS a, `users` AS u
WHERE a.author = u.id
LIMIT 0 , 30 

ale jak dwie [???]

0

Mozesz tez podzapytaniami (>4.1)

select a.*, (select name from users where id = a.user1id) as user1, (select name from users where id = a.user2id) as user2
from acos as a
0

Johny ja wiem, są możliwości, jest fantazja ale @#$@#%$$@#%% po co podzapytania???

select 
  t.user1, u1.login, t.user2, u2.login, t.cos1, t.cos2 
from 
  tab t
left join user u1 on t.user1 = u1.user
left join user u2 on t.user2 = u2.user
0

@Misiekd - dobra, zmeczony bylem ;) Bylem pewien, ze da sie joinem, ale do glowy przyjsc nie chcialo :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1