[Zalozenia]

0

oo wchodze na forum i widzę, że projekt został reaktywowany.. - kiedyś już napisałem swoje pomysły, ale gdzieś znikneły - zatem...

  • .NET i .VCL - czy nie bedą wymagały dwóch oddzielnych systemów tabel?

  • Spisanie dokumentu "Code Style", gdzie wszystko byłoby dokładnie opisane, a jeszcze lepiej - znormalizowanie wszelkiej maści danych w encyklopedii - pamiętamy co było w starej encyklopedii - jedno na drugim, nie wiadomo co było metodą, a co klasą.. - można też zrobić też inne normy, np. komentarze, przykłady czy podpowiedzi..

  • system dziedziczenia w obiektach... - żeby nie trzeba było przepisywać np. zdarzeń...

  • Dokładniejsze oznaczenia metod (kolorowami, znaczkami.. - nie wiem) - to znaczy : w zależności od klauzul

No i na końcu pytanie: jak to będzie zrealizowane... - był kiedyś pomysł o wykorzystaniu XML.. czy dalej on "obowiązuje" ?

A jeśli chodzi o same tworzenie encyklopedii - to chętnie będę wstawiać informację, nie wiem natomiast jak z samym tworzeniem - nie znam się na tym zbytio [ mySQL :/ ]

0
  • .NET i .VCL - czy nie bedą wymagały dwóch oddzielnych systemów tabel?

Nie, cale .NET to obiekty...

  • Spisanie dokumentu "Code Style"

Spisze sie. Przyda sie takze w celu okreslenia kodowania PHP i zapytan SQL.

  • system dziedziczenia w obiektach... - żeby nie trzeba było przepisywać np. zdarzeń...

Oczywiscie.

No i na końcu pytanie: jak to będzie zrealizowane... - był kiedyś pomysł o wykorzystaniu XML.. czy dalej on "obowiązuje" ?

Moze umiescic w bazie banych oraz zrobic modul do eksportu do XML.

A jeśli chodzi o same tworzenie encyklopedii - to chętnie będę wstawiać informację, nie wiem natomiast jak z samym tworzeniem - nie znam się na tym zbytio [ mySQL :/ ]

Na PHP takze? Mam nadzieje, ze przynajmniej bedziesz uczestniczyl podpowiadajac, dyskutujac, doradzajac :)

0
  • Spisanie dokumentu "Code Style"

Spisze sie. Przyda sie takze w celu okreslenia kodowania PHP i zapytan SQL.

Ja bym proponowal raczej przystosowanie szablonow do dodawania artykulow ew. odpowiednie tagi automatycznie formatujace, zamiast przykazan :)

0

Co masz na mysli? Chodzi nam tutaj o formatowanie kodu Delphi, ale co z tagami formatujacymi?

0

Co masz na mysli? Chodzi nam tutaj o formatowanie kodu Delphi, ale co z tagami formatujacymi?

Chodzi mi o strukture artykulu. Tzn. nie taki cos, ze piszemy ciurkiem wszystko po kolei (albo jak sie komu przypomni), a jedynie pamietamy nakazy: nazwe metydo kolorem x, pola kolorem y itp.
Chodzi mi raczej o wydzielenie pol edycyjnych przy dodawaniu, gdzie bedzie sie wpiszywac odpowiednie dane a skladaniem tego w jeden dokument zajmie sie juz oskryptowanie. Dzieki temu bedzie mozna zrobic bardziej zaawansowane metody wyszukiwania itp. Np.
klasa/metoda/pole
W zaleznosci od wyboru mamy do uzupelnienia pola (np. dla metody):

  • klasa
  • definicja
  • opis parametrow
  • opis wartosci zwracanych
  • opis dzialania
  • pokrewne linki
  • przyklady

Przy czym jezeli chodzi o przyklady to moze bym po prostu zostawil to w formie komentarzy od uzytkownikow.

0

Dryobates, właśnie o tym mówiłem .. - to jak już wstępnie coś ruszy to zrobi się to.. - imho przykłady też osobna klasa, a nie mieszać z komentarzami - bo nie wiadomo co w nich będzie, a przykład to przykład :)..

0

Dryobates, właśnie o tym mówiłem ..

Zrozumialem twoja wypowiedz jako "reguly warte przestrzegania" a nie system wymuszajacy to :)

imho przykłady też osobna klasa, a nie mieszać z komentarzami - bo nie wiadomo co w nich będzie, a przykład to przykład :)..

No tak, mieszac to lepiej nie. Ale system dodawania przykladow jak komentarzy. Tzn. aby kazdy mogl do listy przykladow dodac.

0

Fajnie byłoby zrobić to na XML'u. PHP5 ma całkowicie nowy support dla tego języka, widać, że tworcy php postawili w tej wersji na XML, więc praca z nim jest teraz o wiele wygodniejsza.

No a właśnie. Może warto zastanowić się, żeby cały projekt wykorzystywał w pełni możliwości PHP5. Jeszcze troszkę minie zanim ta wersja się upowszechi, ale przeciez encyklopedi nie napisze się w tydzień ;)

0

Modul eksportu bazy do XML - owszem, ale zeby zupelnie wszystko do XML'a walic? Z bazami jest to IMHO latwiejsze i szybsze.

Co do PHP5 to na serwerze jeszcze jest PHP 4.3.3 i chyba nie predko bedzie PHP 5.

0

Ale co stoi na przeszkodzie, żeby treść zapisywać w plikach XML właśnie w bazie danych? Tak będzie jeszcze szybciej i wygodniej :)

Wiadomo, że jeszcze troszkę poczekamy aż PHP5 zagości na wszystkich serwerach. Mimo, że niby jest wersja 5.0.0, to wystarczy spojrzeć na bug trackera na php.net - trochę jest tych błędów :/. Ale przymierzając się do tak dużego projektu trzeba planowac w przód :) IMO lepiej już teraz przyzwyczajać się do php5 niż później przerabiać...

0

Ale co stoi na przeszkodzie, żeby treść zapisywać w plikach XML właśnie w bazie danych? Tak będzie jeszcze szybciej i wygodniej :)

Hm... ale co - zapisywac tresci artykulow w formacie XML? Czy co? :) Czy stworzyc kolumne w bazie i trzymac w formacie XML wszystkie informacje?? To wlasnie bedzie jeszcze wolniejsze - nie dosc ze musimy pobrac informacje z bazy to jeszcze uruchomic parser analizujacy skladnie.

0

Jak uważasz... wszystko zależy od tego, jak zamierzacie formatować treść. Czy parsowanie XML'a w php jest wolniejsze choćby od wyrażen regularnych - nie wiem...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1