zmienne dynamiczne

0

nie wiem czy w ogóle dobrze mysle (pewnie zle) ale jestem samoukiem : ) bo tak chce
Mam jakis tam typ np dla prostoty niech to bedzie Integer (w rzeczywistosci jest to typ zlozony) i mam tak
Type
TDynInt = Integer;
Var C,A,B : TDynInt;
Function Suma(A,B TDynInt):TDynInt;
Begin
result := {tu niewazne cokolwiek podstawiam typu TDynInt}
End;
i potem w programie

New(C);New(A),New(B);
C</sup> := Suma(A,B);
Dispose(C);Dispose(A);Dispose(B);

no w kazdym razie tak nie dziala ale chodzilo mi zeby pokazac co cche zrobic, no i pomyslalem ze moze to zle mysle , ze lepiej np bedzie jak bym dal zeby ta funkcja byla adresem (czyli hyba Pointer) i w ogóle zeby jako parametry przekazywac adresy do danych , ale nie wiem i nic mi nie wychodzi.

Jesli ktos mial podobny problem i wie jak to zrobic to bardzo prosze o pomoc

z gory dziekuje

0

miauem klopot ale ze komponentami generowanymi dynamicznie, z deka inny, ale klopot podobnej natury :) {browar} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

0

no mnie tez wkurzają jak mowia o ortografii, wiem ze pisze zbledami ale to moze przez pospieach to jest raz a dwa ze to nie jest matura tylko forum : ) no ale wracajac do tematu ...

0

b0bik napisał:
no mnie tez wkurzają jak mowia o ortografii, wiem ze pisze zbledami ale to moze przez pospieach to jest raz a dwa ze to nie jest matura tylko forum : ) no ale wracajac do tematu ...

MAture to wausnie sdauem :) I mam JESYK POLSKI GDSIES, a tak w ogole to czy nikt tutaj nie ma poyecia na temat zmiennych dynamicznych ???? :):):):):):):):) hmm... hmm... hmm... hmm... hmm... hmm... hmm... --LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

0

A propos ortografii :O
Dla Wszystkich, którzy nie dbają o pisownię polską polecam Słownik Ortograficzny :D
Ciekaw jestem czy z taką ortograficzną dbałością piszecie swoje programy? Tu też potrzebna jest poprawna polszczyzna. Programowanie nie sprowadza się tylko do znajomości języka programowania. Trzeba również zadbać o szatę opiową, a tu stety potrzebna jest znajomość pisowni.
...i niech nikt nie zasłania się wszelkimi chorobami spod znaku 'dys-(coś tam)'.
Na w/w chorobę jeszcze raz gorąco polecam Słownik Ortograficzny i od czasu do czasu program p.Miodka.
Serdecznie pozdrawiam {hello} --Pawlik67
Zapraszam :-)
www.vebso.pl
UŻYTKOWNIK 9969489

0

Pawlik67 napisał:
A propos ortografii :O
&gtDla Wszystkich, którzy nie dbają o pisownię polską polecam Słownik Ortograficzny :D

A wiesz np she wpisywanie polskich 'ogonkow' spowalnia pisanie ???? :D

&gtCiekaw jestem czy z taką ortograficzną dbałością piszecie swoje programy? Tu też potrzebna jest poprawna polszczyzna. Programowanie nie sprowadza się tylko do znajomości języka programowania. Trzeba również zadbać o szatę opiową, a tu stety potrzebna jest znajomość pisowni.

Noooooo BA, nie bads taki mondry a moze madry, a może mądry ??? Skoro i tak wiadomo o co chodzi w tym co piszemy, to nie rozumiem dlaczego ludzie 'propagujacy' poprawna polszczyzne tak mocno sie oburzaja... A tak poza tym, nalezy sie poprafka na to she ktos moshe celofo pisac nieortografishnie... Aaaaaa yesli yestes KOLEGO takim wielkim polakiem, to wiedz ze wsrod polakow znajdowali sie tesh twz. FUTURYSCi, ktorzy mieli gdsies zadasy ortografii...

Posdroofka {brawo} {brawo}
--LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

0

Romantiko {hello}
Mam nadzieję, że zgodzisz się ze mną iż dyskusja, którą prowadzimy nie przekona nikogo z nas do zmiany swojego zdania. Tym bardziej, nie rozwiąże problemu b0bik'a dotyczącego 'zmienne dynamiczne'. Proponuję, aby każdy z nas został przy swoim zdaniu, a ocenę pisowni (i piszącego ów tekst) :-) zostawmy czytającym nasze teksty.
Jeszcze raz pozdrawiam {hello}
P.S. To był mój ostatni post na temat ortografii.--Pawlik67
Zapraszam :-)
www.vebso.pl
UŻYTKOWNIK 9969489

0

Pawlik67 napisał:
Romantiko {hello}
&gtMam nadzieję, że zgodzisz się ze mną iż dyskusja, którą prowadzimy nie przekona nikogo z nas do zmiany swojego zdania. Tym bardziej, nie rozwiąże problemu b0bik'a dotyczącego 'zmienne dynamiczne'. Proponuję, aby każdy z nas został przy swoim zdaniu, a ocenę pisowni (i piszącego ów tekst) :-) zostawmy czytającym nasze teksty.

Zgadzam sie z Toba calkowicie :) Nie ma co dyskutowac na ten temat, no chyba she w dsiale off topic, no i nie o tej porze :) Zartuje oczywiscie, masz racje, zgoda :) Co do moyey osoby to wyznaje zasade wolnosci slowa (cokolwiek to znaczy) :) i nawiazujac jeszcze to problemu b0bik'a to moge pomoc jesli chodzi o dynamiczne generowane komponenty :)

Posdroofka {hello}
--LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

0

Romantiko napisał:
...i nawiazujac jeszcze to problemu b0bik'a to moge pomoc jesli chodzi o dynamiczne generowane komponenty :)

Mam nadzieję, że :D b0bik'owinie chodzi o dynamikę z fizyki. No ale jeśli tak to chętnie pomogę. Oczywiście miło mi będzie jeśli przy wyjaśnianiu owego generowania dynamicznego zakupi On małe co nieco {browar}
{hello} czekam na odpowiedź :D --Pawlik67
Zapraszam :-)
www.vebso.pl
UŻYTKOWNIK 9969489

0

Jestem gloopi ! {glowa} Allllllle bobiq pofieds dokladnie w czym rzecz, pawlik (alkoholik) ;) wyraznie sie zainteresowal twoim problemem... :) :) :D :D :D :D :D

Posdroofka {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

0

b0bik &gt
a może nie komplikować sprawy ?

Function Suma(A,B : Integer) : Integer;
Begin
Suma:=A+B;
End;

i potem w programie np.

Begin
If Suma(2,2)=4 Then {postaw piwo}
End;

{browar}
{hello} --Pawlik67
Zapraszam :-)
www.vebso.pl
UŻYTKOWNIK 9969489

0

bobik a jaki program piszesz ? :)

POsdroofka {hello} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

0

no spoko panowie jestescie zajebisci. Wlasnie wrocilem od kolezanki bo jej cos tam tlumaczylem , zapuszczam forum , patrze a tu 10 odpowiedzi przy moim poscie, no to HURA pomyslalem pewnie same przyklady rozwiazania mojego problemu, klikam patrze a tu ... (no comments)

tak czy siak ciesze sie ze ktos odpowiedzial na mojego posta : ))))

Mniemam moze ze nie dokladnie wyjasnilem o co mi chodzi no wiec taK:

program ma byc do operacji na macierzach (a docelowo ma byc wykorzystywany w geodezji do wyrownywania ukladow rownan) moglbym nie uzywac tych zmiennych dynamicznych , ale wiem ze tak bedzie lepiej niz caly czas zajmowac pamiec, no wiec chce ich uzyc. No i teraz chce miec funkcje do ktorej bede przekazywal np dwie macierze (nie wiem jak albo podawac do nich wskaznik albo przez wartosc) i zeby funkcja jako resultat : ) dawala sume tych macierzy (czy tam cos innego).
No i nie wiem jak to napisac pewnie robie jakis banalny blad z tymi ^^^^ daszkami albo maupkami @@@ ale nie wiem jaki i mi nic nie dziala : (

Jesli mozecie to mi pomozcie i na BOGA jak bym chcial uwag na temat pisowni to byl pisal tego posta na forum www.ortografia.net : )

0

O yeyq........ MACIERZE............. na razie to tylko dooshy starch w moich biednych oczetach :) Wybacz ortografie... Tak czasem bywa i: JAK KOMUS SIE NIE PODOBAJA MOJE WCZESNIEJSZE POSTY TO PROSZE JE USUNAC ;( --LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

0

czuje ze szybciej albo zrezygnuje ze zmiennych dynamicznych albo sam to obczaje. Mialem inne zdanie o ludziach na tym forum , nie zebym cos do was panowie mial , ale wybaczcie rozmowy o ortografii prowadzcie Sobie na GG albo czyms podobnym, i jesli nie macie nic do powiedzenia na temat postu to sie zwyczajnie nie odzywajcie bo takie gadanie mi raczej nie pomoze ...

{browar}

0

Tyyyyyyyyyy no sory wielkie she nie umiem ci pomoc... ale nie miej o to do mnie pretensji, i nie oburzaj sie tak bo jak bede chcial to bede pisau, no chyba she moderatorowi jakiemus sie to nie spodoba, w ogole to i ty i ya gadamy nie na temat, wiec zakoncz swoje zale i nie placz :D --LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

0

Wybacz, napisz sobie nowy post... {browar} --LSD - Discover The New Way Of Thinking

PS. Wkurzaja mnie wiesniaki, ktorzy gadaja cos o ortografii...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1