Grafika w jednym katalogu

0

Chcialbym napiac program ktory bedzie przegladla pliki graficzne umieszczeone w jednym katalogu. Ja napisac cos takiego aby po nacisnieciu jakiegos przycisku program zaladowal do image kolejny plik.--pozdrawiam PEDROS
Delphi6

0

Umieść na formie filelistbox z filtrem np. *.bmp i jazda

[.......]
{ Private declarations }
public
i : integer;
end;

var
Form1: TForm1;

implementation

{$R *.DFM}

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
if i &gt= filelistbox1.Items.Count then
begin
ShowMessage('Ni ma więcej plików :)');
i := 0; *i od początku
end else
begin
image1.picture.loadfromfile(filelistbox1.Directory + '\' + filelistbox1.Items[i]);
i := i + 1;
end;
end;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin

  • (aby ustawić katalog)
    Filelistbox1.directory := 'C:\Windows';
    i := 0;
    end;

Mam nadzieję, że działa :) {browar} {hello}

0

Dodaj procedurke do programu

function FindIt(Dir, Maska: String; Rodzaj: Integer) : TStringList;
var
Found : Integer;
SR: TSearchRec;
begin
Result := TStringList.Create;
try
if Dir[Length(Dir)]&lt&gt '\' then Dir:= Dir + '\';
Found := FindFirst(Dir + Maska, Rodzaj, SR);
while ( Found = 0 ) do
begin
if (SR.Name &lt&gt '.') and (SR.Name &lt&gt '..') then
Result.Add(Dir + SR.Name);
Found := FindNext(SR);
end;
finally
FindClose(SR);
end;
end;

teraz gdy chcesz pobrac jakies pliki z jakiegos katalogu to musisz najpierw miec liste w ktorej beda nazwy plikow
.....
{ Private declarations }
Pliki: TStringList;
......
potem stworzyc liste w np. FormCreate -- Pliki:=TStringList.Create;

nastepnie szukasz odpowiednich plikow w odpowiednim miejscu

Pliki:=FindIt('C:\Windows','*.bmp',faAnyFile and not faDirectory);

i kodzik pod buttona to

if Button1.Tag&gt=Pliki.Count-1 then Button1.Tag:=0;

  • gdy koniec plikow to przewin do poczatku
    Image1.Picture.LoadFromFile(Pliki.Strings[Button1.Tag]);
  • ladowanie pliku

na koniec powinienes zwolnic pamiec np. w FormDestroy -- Pliki.Free;-------[ Delphi 6 Rulez 4 Ever!, przynajmniej do czasu gdy naucze sie C++ :) ]------

0

Dzieki wam za odpowiedzi ale dzis DELPHI tak mnie zdenerwowalo ze nie mam ochoty nawet wlacza tego programu. Moze jutro sprawdze kody. na pewno sie przydadza. Jeszcze raz dzieks--pozdrawiam PEDROS
Delphi6

0

ZIOMBER to dziala, dlaczego ja wczesniej o tym nie pomyslalem. Dzieki za pomoc--pozdrawiam PEDROS
Delphi6

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0