probelm tworzeniem komponentow

0

Cholera, w 85% przypadków (zależy od wiatru), gdy chce sobie stworzyć coś dynamicznie, przy definiowaniu np. Komponent1.parent := Costam wywala mi error, o tresci w stylu "can not assign to a read-only property" czy jakos tak. Gdy tworze button dziala, gdy zmieniam tylko nazwy i TButton na TWebbrowser (przyklad), to juz wywala error. O co chodzi???

0

Powiedzmy, że Twój komponent ma nazywać się "kuciapciok", i jest komponentem z klasy TQqryq.
Kodzik:

kuciapciok := TQqryq.Create(Self);
kuciapciok.Parent := Self; //oczywiście nie tylko Self, może to być jakiś inny obiekt
kuciapciok.InneUstawienia := CoTam(Chcesz);

I to powinno rozwiązać Twój problem.
Pozdrawiam! {hello}

0

EEEEEEE Jesli wolno spytac to .... co to jest ten Self ??? :-)

Pozdrawiam @LL;--Rafalrs

0

ProgMan napisał:
Powiedzmy, że Twój komponent ma nazywać się "kuciapciok", i jest komponentem z klasy TQqryq.
&gtKodzik:
&gt
&gt kuciapciok := TQqryq.Create(Self);
&gt kuciapciok.Parent := Self; //oczywiście nie tylko Self, może to być jakiś inny obiekt
&gt kuciapciok.InneUstawienia := CoTam(Chcesz);
&gt
&gtI to powinno rozwiązać Twój problem.

Dokładnie tak robię, tylko np.

Buttonik := TButton.Create(Self);
Buttonik.Parent := Self;
Buttonik.Costam := Costam;

To działa super, natomiast gdy już robię

Browser := TWebBrowser.Create(Self);
Browser.Parent := Self;
Browser.Costam := Costam;

To zaznacza linijkę z parent i wywala wspomniany wcześniej error ;(

Oczywiście pamiętam o var i uses... nie wiem w czym tkwi problem....

0

rafalrs napisał:
EEEEEEE Jesli wolno spytac to .... co to jest ten Self ??? :-)
&gt
&gtPozdrawiam @LL;
&gt
&gt--
&gtRafalrs

Self jest parametrem, który jest używany jako skrócona forma odwoływania się do obiektu zawierającego dany komponent. Czyli najczęściej będzie to TForm. Kapujesz?

Roshi:
Twój problem polega na tym, że w TWebBroswer, chcesz ustawić właściwość, która jest tylko do odczytu. To tak jak z takim plikami, możesz je tylko odczytać, ale nie możesz modyfikować. A dokładnie, to o jaką właściwość Ci chodzi?

Pozdrawiam {hello}

0

ProgMan napisał:
&gtRoshi:
&gtTwój problem polega na tym, że w TWebBroswer, chcesz ustawić właściwość, która jest tylko do odczytu. To tak jak z takim plikami, możesz je tylko odczytać, ale nie możesz modyfikować. A dokładnie, to o jaką właściwość Ci chodzi?
&gt

Tyle też potrafie skapować z komunikatu :). Che normalnie ustawić WebBrowser.Parent i jak już napisałem dwa razy - w tym momencie wywala error. Sprawdzałem w archiwum forum, czyn ikt nie miał podobnego problemu i wyszło że jedna osoba miała, nikt jej nie odpisał, a sam zainteresowany mówił coś o dziedziczeniu z TWinControl.

Jeśli daley nikt nie kapuje, to po prostu prosiłbym o DZIAŁAJĄCĄ procedure tworzącą TWebBrowser (zapewniam że naprawdę warto sprawdzić - ja byłem totalnie zaskoczony trudnościami przy czymś tak prostym).

0

a moze cosik takiego :-)

var
Browser : TWebBrowser;
begin
Browser := TWebBrowser.Create(Self) ;
with Browser do
begin
ParentWindow := Self.Handle ;
Left := 10;
Top := 10;
end;
end;

zamiast Parent jest ParentWindow :-)---=-=[ Delphi 3, 6 ]=-=-
-=-=-==[ LKS ]==-=-=-
-=[ [email protected] ]=-

0

Alleluja!!! Jor maj sejwer man, and personal Dżizus Krajst! [Matrix rulz] :)

Wielkie dziex, na razie tylko ksompilowalem, ale DZIAŁA i to jest najważniejsze.

thx {browar}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1