Dlaczego to nie działa!!!! :)

0

Piszę unit - bz żadnych form itp. nie wizualnie!!!!!!
Problem w tym, ze wyskakuje mi błąd dotyczący wysłania mail'i
oto jego fragment

unit noxx;

interface

uses
Windows, Messages, SysUtils, Classes, Graphics, Controls, Forms, Dialogs,
StdCtrls, ExtCtrls, shellapi, mmsystem, Psock, NMsmtp;

var
Mail : TNMSMTP;
{inne zmienne i procedury}
procedure send_mail(subject : string; from : string; toadress : string; text : TStrings; reply_to_my_adress : boolean);
procedure mailslot_initialize(host : string; UserID : string; Port : integer; connect : boolean);

implementation
//i tu juz same procedury

procedure send_mail(subject : string; from : string; toadress : string; text : TStrings; reply_to_my_adress : boolean);
begin
Mail.PostMessage.FromAddress := from;
Mail.PostMessage.FromName := '';
Mail.PostMessage.Subject := subject;
Mail.PostMessage.ToAddress.Add(toadress);
Mail.PostMessage.Body.Assign(text);
if reply_to_my_adress = true then
begin
Mail.PostMessage.ReplyTo := from;
end;
Mail.SendMail;
end;

procedure mailslot_initialize(host : string; UserID : string; Port : integer; connect : boolean);
begin
mail.postmessage.date := datetostr(date);
mail.PostMessage.LocalProgram := 'ZIOMBER smpt demo';
mail.TimeOut := 0;
mail.SubType := mtPlain;
mail.ClearParams := true;
mail.EncodeType := uuMime;
Mail.Charset := 'us-ascii';
Mail.Host := host;
Mail.Port := Port;
Mail.UserID := UserID;
if connect = true then
begin
Mail.Connect;
end;
end;

i same błedy typu Raise Exception się pojawiają :/ ;(

0

Port poczty wychodzącej ustaw na 25, na innych mi także nie działa a na tym porcie wszystko się ładnie wysyła, jakbyś miał jakieś problemy, to podam swój mail, to ci podeślę mój programik z twoimi procedurkami

0

No patrz kurde flak!!!!

To nie jest w stylu - umieszczenia komponentu na formie!!! to jest unit bez formy i bez niczego - hmmm port 25 TAK miałem go już wcześniej!!! tzn. wiem, ze ten trza użyć

ale już wiem jak zrobić aby działało:

procedure mailslot_initialize(host : string; UserID : string; Port : integer; connect : boolean; mailcomponent : TNMSMTP);

dodałem do tych 2 procek (tu jest jedna) "mailcomponent : TNMSMTP);" i wszystko działa niestety - jak dołączymy mój unit to trza będzie też ten komponent użyć, jeżeli będziecie chcieli wysłać mail'a

Aaa tam poźniej umieszczę unit na forum :P

0

A gdzie konstruktor klasy? hmm... bo ja chyba slepy jestem...--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0