Server deamon

0

Mam małe pytanie - w sprawach obsługi serwerow jestem lama i nie wiem zabardzo co oznacza stweirdzenie Forked Deamon. Czy ma to zastosowanie przy wysyłąniu pakietów do servera i jego reakcji na nie?

0

Forked Deamon to okreslenie sposobu pracy serwera

taki serwer dla kazdego klienta od ktorego zaakceptowal polaczenie
tworzy nowa kopie procesu macierzystego (samego siebie) - i taka
kopia zajmuje sie obslga konkretnego klienta

inne rozwiazanie to serwer oparty na watki - dla kazdego zaakceptowanego
klienta tworzony jest nowy watek .

2 rozwiazanie jest znacznie szybsze ale wymaga duzo wiecej pracy
(watki trzeba synchronizowac)

w 1 przypadku potrzebujesz bardzo duzo pamieci (kazdy proces to dokladna kopia
procesu macierzystego - i im wiecej klientow tym wiecej potrzebujesz pamieci i
jak chyba wiadomo kopiowanie pamieci trwa ...)

ps
nigdy nie slyszalem o serwerach opartych na funkcji fork() wod windozom
znam sie troche na systemach operacyjnych i wiem ze fork to wywolanie
systemowe unixow :-)

wojta$--Lets make linux better :-)

0

wojtas w dniu 17.4.2002 16:32 napisal:
Forked Deamon to okreslenie sposobu pracy serwera
&gt
&gttaki serwer dla kazdego klienta od ktorego zaakceptowal polaczenie
&gttworzy nowa kopie procesu macierzystego (samego siebie) - i taka
&gtkopia zajmuje sie obslga konkretnego klienta
&gt
&gtinne rozwiazanie to serwer oparty na watki - dla kazdego zaakceptowanego
&gtklienta tworzony jest nowy watek .
&gt
&gt2 rozwiazanie jest znacznie szybsze ale wymaga duzo wiecej pracy
&gt(watki trzeba synchronizowac)
&gt
&gtw 1 przypadku potrzebujesz bardzo duzo pamieci (kazdy proces to dokladna kopia
&gtprocesu macierzystego - i im wiecej klientow tym wiecej potrzebujesz pamieci i
&gtjak chyba wiadomo kopiowanie pamieci trwa ...)
&gt

ok, dzieki, teraz co nieco kapuje :)

&gtps
&gtnigdy nie slyszalem o serwerach opartych na funkcji fork() wod windozom
&gtznam sie troche na systemach operacyjnych i wiem ze fork to wywolanie
&gtsystemowe unixow :-)

dokladnie - zamierzam/chciałbym to wykorzystać na servku pod unixem :)

0

jesli mozesz (jesli chcesz) to daj znac co plodzisz pod unix'ami
sam programuje pod linuxem , i zajmuje sie aplikacjami
client/server i moglbym ci czasem pomoc cos doradzic a moze
sie czegos nauczyc :-) mam jeden projekt mojego autorstwa ktory jest
cholernie dobrze :-) udokumentowany

wiec jesli chcesz to daj znac

3maj sie
wojra$--Lets make linux better :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0