[D6] Skróty do programów

0

Witajcie!
Mam problemika. Jestem na końcowej fazie tworzenia instalatorka do mojego programika i... problem! :) I tutaj pytanko: Czy wiesz może, jak stworzyć skrót do programu, np. na pulpicie o nazwie Skrót.pif :), od programu np. C:\Program.exe?? Bardzo proszę o odpowiedzi. Z góry dzięki.
Pozdrówki----
Patryk Kiciński
[email protected]
http://www.PAST-SKRIPTUM.prv.pl
http://www.STRONEK.prv.pl
http://www.FIRMS.prv.pl
GG : #2975390

0

To było w jakimś faq (faq 1 lub faq 2).
Sorry że nie dałem konkretej odpowiedzi ale tak z pamięci to nie wiem :-( .--Nieważne czy producent jest z Ameryki czy z Niemiec i tak wszystko jest z Tajwanu

0

*.pif to bardzo stare skróty teraz są *.lnk :)--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Sheitar napisał:
*.pif to bardzo stare skróty teraz są *.lnk :)

Pify i linki powstały w Win95, są tak samo stare. Różnica polega na tym, że pify wskazują na programy DOS'a, a lnk na aplikacja winzgrozy [killer]--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

Nieprawda Vogel PIFy były jeszcze za czasów Win 3.1
--Szymek

0

Można stworzyć linka poprzez konwersację DDE z Progman'em. Ale to nie chodzi na mieleniu'm ;-) , ale jest taki ładny interface o nazwie IShellLink tworzysz go poprzez

var
link:IShellLink;
pfile:IPersistFile;
name:PWideChar;

implementation

{$R *.DFM}
begin

link:=CreateComObject(IShellLinkA) as IShellLinkA;
link.GetWorkingDirectory(PChar('tu\sciezka\do execa'),Length('tu\sciezka\do_execa')); //to będzie domyslny katalog po odpaleniu programu
link.SetPath(PChar('tu\pelna\sciezka\i_nazwa.exe'));
pfile:=link as IPersistFile;
name:='gdzie ma byc skrót utworzony';
pfile.Save(name,true);
pfile._Release;
link._Release;
end.

i już działa

w uses dodaj ActiveX i ShlObj, ComObj.--Michał
TJS group
delphi 5,6
" Praktyka - to jest wtedy gdy wszystko działa lecz nikt nie wie dlaczego
Teoria - jest wtedy gdy nic nie działa ale wszyscy wiedzą dlaczego,
My łączymy teorię z praktyką
NIC NIE DZIAŁA I NIKT NIE WIE DLACZEGO "

0

Sorry [wstyd] , ale nie wiem skąd te buźki się biorą tam miało być zwykłe p. :-[ --Michał
TJS group
delphi 5,6
" Praktyka - to jest wtedy gdy wszystko działa lecz nikt nie wie dlaczego
Teoria - jest wtedy gdy nic nie działa ale wszyscy wiedzą dlaczego,
My łączymy teorię z praktyką
NIC NIE DZIAŁA I NIKT NIE WIE DLACZEGO "

0

Szymek napisał:
Nieprawda Vogel PIFy były jeszcze za czasów Win 3.1

W takim razie przepraszam, pomyliłem się [wstyd] --Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1