Jak zacząć ,czyli pierwsze pytanie kompletnego laika

0

Hej. Jestem tu nowy i kompletnie nie orientuje się w programowaniu (prócz HTML ,o ile to programowanie?). Chciałbym się zając programowaniem ,ale nie wiem jak zacząć (może ot troche głupie ale prawdziwe).
Jakie programowanie mam wybrać? C++ ? Delphi ? Pascal? (zaznaczam ,że jestem początkującym).
Co musze mieć i skąd to wezme ,żeby zacząć programować i wreszcie czy da się nauczyć programowoć korzystając z informacji na stronach www (np. grafiki się nauczyłem poprzez tutoriale a potem sam już "szlifowałem" ) czy może powinienm kupić sobie jakąś książke?

plz. o odpowiedź i przepraszam że zaśmiecam Wam tu Forum moim problemem.

pozdro.

ren

P.S. odpowiedzi najlepiej prosze na maila ,ale niepogardze "forumowymi".

0

HTML to tesh język programowania :D
Można nauczyć się programowania ze stron www.borland.comzykładem
NAjlepiej zacznij od Delphi - ściągnij środowisko z www.borland.com

powodzenia ;-) --Spin
Delphi - Lets make Windows better....

0

Pochwalony!
Ja, jako programista Delphi, bym Ci je polecał. Ale każdy, ma własne zdanie ;). Programista C++ powie C++, Delphi - Delphi. Ja w życiu programowałem już w MS-DOS'ie i teraz w Delphi (wcześniej był Power Point ale tego niestety programowaniem nazwać nie można). Na początek bym Ci radził MS-DOS'a, ale wybór należy do Ciebie...

Patryk Kiciński
[email protected]
http://www.PAST-SKRIPTUM.prv.pl
http://www.STRONEK.prv.pl
http://www.FIRMS.prv.pl
GG : #2975390

0

ja programować zacząłem jak miałem lat 12 teraz mam obecienie 14 i jusz trroche umiem :-) ale ucze sie dalej -&gt&gt&gt&gt zacznij w delphim albo w logo komeniusz :-) :-) :d --......::::====
i love programming in Delphi....
......::::====
a moja strona jest offline... :-)

0

ren_hoek napisał:
Hej. Jestem tu nowy i kompletnie nie orientuje się w programowaniu (prócz HTML ,o ile to programowanie?). Chciałbym się zając programowaniem ,ale nie wiem jak zacząć (może ot troche głupie ale prawdziwe).

Ja zaczołem od tego że chciałem wiedzieć jak na stronach porno otwierają się nowe okienka no i grzebałem w htmlu js potem php potem delphi a teraz mnie rajcuje pisanie w c pod linuxa ale to jak na razie takie moje marzenie :)

&gtJakie programowanie mam wybrać? C++ ? Delphi ? Pascal? (zaznaczam ,że jestem początkującym).

Delphi

&gtCo musze mieć i skąd to wezme ,żeby zacząć programować i wreszcie czy da się nauczyć programowoć korzystając z informacji na stronach www (np. grafiki się nauczyłem poprzez tutoriale a potem sam już "szlifowałem" ) czy może powinienm kupić sobie jakąś książke?

Musisz mieć Delphi 5, 6, 7 nie wiem skąd :(
ja dostałem od dobrego hackera, łącznie dostałęm 20 płyt i jeszcze wszystkich nie przejrzałem

jerzeli chodzi ci o to czy da się nauczyć ze stron www.4programmers.net ale ja jeszcze się nie nauczyłem , no i jeszcze jedno: zajrzyj na stronkę www.4programmers.net tam jest duzo wiedzy :)--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

aha i pisz w temacie [delphi] czy [pascal] czy [offtopic] albo [poczatkujacy] :-)--......::::====
i love programming in Delphi....
......::::====
a moja strona jest offline... :-)

0

Ja też polecam Delphi, ale nie to jest najważniejsze, ważne żeby ci się chciało i żebyś miał jakieś pomysły na programy.

0

Spin napisał:
HTML to tesh język programowania :D

HTML to nie jest jezyk programowania !!!
Hypertext Markup Language
język znaczników hipertextowych--Pamietaj że święto zmarłych stanie się także twoim świętem.

0

ren_hoek napisał:
czy może powinienm kupić sobie jakąś książke?

&gt Polecam od tego zacząć, i to o DELPHI. [nauka] --Pozdrowienia dla całego FORUM !!!

Marco_99

0

najlepiej kup ksiazke Adama Boducha ;]--Pamietaj że święto zmarłych stanie się także twoim świętem.

0

a ja bym polecal pascal'a niech sie chlopak najpierw nauczy polecen warunkowych, petli, operatorow, a potem niech sie zabierze za okienka, delphi=pascal+obsluga okienek takze praktycznie nic nie nadrobisz, a wpasc z zera i pytac sie o wszystko to tez troche glupie bo zanim skonczysz cos pisac zapomnisz co robi jedna z pierwszych instrukcji Twojego programu..
a wiec moje zdanie:
jezyk programowania: turbo pascal 7.0
ksiazka: tak, tytul:turbo pascal, autor: jan zahorski, wydawnictwo:helion

powodzenia... --Lardux

0

Lardux napisał:
a ja bym polecal pascal'a niech sie chlopak najpierw nauczy polecen warunkowych, petli, operatorow, a potem niech sie zabierze za okienka,

Ja tam uwazam ze Delphi jest prostrze przeciez w Delphi dajesz pare linijek i juz masz efekt !
nic nie trzeba sie uczyc ;)
w pascalu musisz wszystko sam robic, nie ma tylu ulatwien, komponentow, latwo sie mysz obsluguje, wszystko jest robione za ciebie..

wiec bracie bierz sie za Assemblera ;)
No dobra zartowalem ;]
Delphi idealne na poczatek--Pamietaj że święto zmarłych stanie się także twoim świętem.

0

chopakowi juz tak glowe nabilscje ze juz chyba zrezygnowal :d .

Delphi + Kurs Adama B z tej strony.-------------------------------------------------------
Delphi 6, Macromedia Flash, (Grafika)
www.wi-download.qs.pl

Pozdrowienia!!!

0

Na początek nalepsze: Turbo Pascal 7.0 + książnka Marciniaka pt: "Turbo Pascal 7.0" i wiedza całkowita gwarantowana :)--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

No nie wiem czy TP jest najlepszym jezykiem programowania na poczatek :-) Ja zaczynalem od Delphi :-) No i cos niecos sie nauczylem a nie mialem zadnych ksiazek ani na poczatku nie czytalem zadnego kursu :-) Zaczalem czytac tyklo kody zrodlowe no i najwspanialsze na swiecie artykoly na 4p. Gdyby nie Adam to bym nadal pisal cos w rodzaju Hallo world :-)--pozdrawiam PEDROS

Delphi 6 Personal.

0

Delphi wywodzi się z TP przecież :) Nauka od początku w Delphi nie uczy podstawowych konstrukcji jak

program BlaBla;
begin
end.

tylko od razu moduły :) A jak Delphi to radzę zacząć od aplikacji konsolowych.--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

zacznij od pascala jak sie go nauczysz w maire bedzie ci łatwiej w delphi bo jak zrobisz aby ci list box maksymalnie zapisywał np 20 lini nie znająć pętli.
a tak nauczysz sie pascala to ci pójdzie łatwiej @~~ --Pozdrowienia [cya]
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
zacznij od pascala jak sie go nauczysz w maire bedzie ci łatwiej w delphi bo jak zrobisz aby ci list box maksymalnie zapisywał np 20 lini nie znająć pętli.
&gta tak nauczysz sie pascala to ci pójdzie łatwiej @~~

Nie ucz się pascala :) ja go nigdy nie załem i pętli się nauczyłem bez niego.
Języki dzielą się na asemblera i resztę, a z reszty to wszytko jedno co wybierzesz [rotfl] :)--__________________________________
Pozdrawiam...
piechnat

0

Pedros napisał:
&gtNo nie wiem czy TP jest najlepszym jezykiem programowania na poczatek :-) Ja zaczynalem od Delphi :-) No i cos niecos sie nauczylem a nie mialem zadnych ksiazek ani na poczatku nie czytalem zadnego kursu :-) Zaczalem czytac tyklo kody zrodlowe no i najwspanialsze na swiecie artykoly na 4p.

To zależy, w czym koleś chce dalej robić. Mój pierwszy język, jakiego się nauczyłem to Assembler (mówią, że Assemblera uczysz się przez całe życie - coś w tym jest). Również nie miałem (i nie mam) żadnej książki, a nauczyłem się go przepisując kody źródłowe z działu "dla praktyków" z ówczesnego PCKuriera (7 lat temu) i kumając jak działają. Później był Turbo Pascal 7. Jakieś 3 lata temu na bardzo krótko Delphi i szybko przeskoczyłem na C++Buildera. Jestem bardzo zadowolony z wyborów, jakich dokonałem i nic bym nie zmienił. Najbardziej przydał mi się Assembler. To tyle!--"Imagination is more important than knowledge." - A. Einstein

0

Ja bym ci radził na początek turbo pascala i od razu troszkę assemblera, póżniej jak juz cos pojmiesz o programowaniu mozesz sie przerzucić na delphi. Jak juz będziesz w miare dobrze pisał w delphi lub w pascalu mozesz nauczyć się C/C++ i wybrać w czym wolisz pisac: w C/C++ (osobiście bardzo polecam ;-) ) lub w delphi (ew pascalu).

Są tez inne języki ale jak chociażby na forum widać stosowane są rzadko lub w szczegulnej grupie uzytkownikow.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0